Twee Nederlanders gearresteerd liquidatiezaak Marokko

De Marokkaanse politie heeft twee mannen met de Nederlandse nationaliteit gearresteerd voor het doodschieten van een onschuldige man op het terras van een café in Marrakesh. Het werkelijke doelwit, een Nederlands-Marokkaanse crimineel, ontkwam.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De verdachten van de moordaanslag op bewakingsbeelden. Beeld -
De verdachten van de moordaanslag op bewakingsbeelden.Beeld -

Het gaat om een Surinaams-Nederlandse man en een Dominicaans-Nederlandse man. Zij werden aangehouden nadat donderdagavond twee schutters het vuur openden op een groepje terrasbezoekers bij La Creme, een populaire koffietent in Marrakesh. Zij raakten daarbij een geneeskundestudent in het hoofd, waarna die stierf. Hij blijkt een zoon te zijn van een hoge Marokkaanse rechter.

In het Amsterdamse criminele milieu heeft de actie voor grote opschudding gezorgd. Meerdere ingewijden vertellen dat het werkelijke doelwit van de aanslag de Nederlands-Marokkaanse crimineel Mustapha 'Mous' El F. is. El F., die in Marokko een luxeleven leidt, is de eigenaar van La Creme. Hij zat kort voor de aanslag op het terras. Ook zijn broer, Mohammed El F., is door de politie verhoord. Mustapha El F. komt uit de groep rond de in 2014 doodgeschoten drugshandelaar Samir 'Scarface' Bouyakhrichan.

Camerabeelden
De twee verdachten (29 en 24 jaar oud) die zijn aangehouden zouden de mannen zijn die op camerabeelden zijn te zien met een motor. Volgens een verklaring van de Marokkaanse opsporingsdiensten zijn de twee aangehouden Nederlanders eerder in verband gebracht met internationale drugshandel, ontvoering, overvallen en poging tot doodslag.

De Marokkaanse politie zegt te weten dat de mannen in twee hotels verbleven, waarvan een dichtbij café La Creme. Ze zouden meerdere keren in de buurt van de zaak zijn gezien. De verklaringen van getuigen, waaronder personeel van het café zou bij hun signalement passen.

'Zaak 80 procent rond'
De Marokkaanse politie lijkt voortvarend te werk te gaan, want in Marokkaanse media melden politiebronnen dat het onderzoek voor tachtig procent rond zou zijn. Die politiebronnen melden ook dat zicht is op de opdrachtgever van de moordaanslag. Dat zou een Marokkaanse man zijn die momenteel in de Dominicaanse Republiek verblijft. Tegen hem zou een internationaal opsporingsbevel zijn uitgevaardigd.

De mislukte moordaanslag leidt in het criminele milieu tot veel theorieën. Algemeen wordt aangenomen dat de Marokkaanse opsporingsdiensten op volle kracht op de daders zullen jagen. Daarbij zou de samenwerking worden gezocht met Dubai, waar een aantal prominente figuren uit de onderwereld zich lange tijd in relatieve rust konden ophouden.

Meer over