Update

Twee Amerikaanse NAVO-militairen gedood bij koranprotesten Afghanistan

Tijdens de derde dag op rij van hevige protesten in de Afghaanse provincie Nangarhar tegen het vermeende verbranden van de koran, zijn vandaag twee NAVO-militairen doodgeschoten. Het gaat om Amerikaanse soldaten.

Redactie/ Reuters
null Beeld AFP
Beeld AFP

Een Afghaanse militair heeft twee westerse soldaten doodgeschoten op een legerbasis in de oostelijke provincie Nangarhar. De internationale troepenmacht ISAF wilde de nationaliteit van de beide slachtoffers aanvankelijk niet bekendmaken. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger heeft inmiddels laten weten dat het twee Amerikaanse soldaten betreft.

De dader zou zich hebben aangesloten bij een menigte die demonstreerde bij de legerbasis. De betogers zijn woedend over de vermeende verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis.

Als de schietpartij inderdaad verband houdt met de koranverbrandingen, zijn de westerse militairen de eerste buitenlandse slachtoffers van de volkswoede.

Ongeregeldheden
Zo'n tweeduizend mensen betoogden vandaag in de hoofdstad van de provincie Laghman. In de provincie Logar en in Jalalabad waren honderden mensen op de been. In de provincie Baghlan kwam het voor een politiebureau tot ongeregeldheden. De politie opende het vuur en schoot een betoger dood. Vier mensen raakten gewond, onder wie twee agenten.

Ook in de provincie Uruzgan vielen doden. Tijdens een betoging braken vuurgevechten tussen de politie en de actievoerders uit. Twee demonstranten kwamen om het leven en zes raakten gewond.

Dinsdag en woensdag liepen betogingen tegen de koranverbranding in de Afghaanse hoofdstad en elders ook al uit de hand en vielen er minstens zeven doden. De Taliban hebben de onrust aangegrepen om op te roepen tot aanvallen op Amerikaanse bases.

Excuses
Afghaanse vuilnisverwerkers zouden eerder deze week op de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram de geblakerde restanten van korans hebben gevonden. De buitenlandse troepenmacht is daardoor ernstig in verlegenheid gebracht. De NAVO en het Amerikaanse leger hebben hun excuses aangeboden, maar dat heeft de gewelddadige demonstraties niet kunnen verhinderen.

Een bron bij de internationale troepenmacht in Afghanistan zei dinsdag dat enkele honderden islamitische geschriften, waaronder korans, uit de bibliotheek van het aan Bagram grenzende detentiecentrum waren verwijderd omdat ze extremistische boodschappen bevatten. De boeken waren van gedetineerden.

Meer over