Twee aanslagen op kerken Pakistan: zeker 15 doden

Bomaanslagen op twee kerken in de Pakistaanse stad Lahore hebben vandaag aan zeker 15 mensen het leven gekost. Meer dan 78 personen raakten gewond. De bommen gingen af, terwijl er in de kerken een dienst werd gehouden. Vanmiddag is in de stad er fel gedemonstreerd tegen de aanslagen: christenen voelen zich extreem bedreigd. Bij de hysterische protesten kwamen nog eens twee mensen om.

Sacha Kester
null Beeld ap
Beeld ap

De aanslagen werden vanmorgen gepleegd bij een katholieke en een protestantse kerk, die dicht bij elkaar liggen in een wijk waar veel christenen wonen. Een splintergroep binnen de Taliban heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Een getuige vertelde persbureau Reuters dat hij een veiligheidsbeambte zag vechten met een man die een van de twee kerken probeerde binnen te komen. Toen dat mislukte, blies de man zichzelf op. Ook de bewaker kwam om.

Gelovigen en reddingswerkers bij een van de kerken na de aanslag. Beeld reuters
Gelovigen en reddingswerkers bij een van de kerken na de aanslag.Beeld reuters

Grote paniek

Er ontstond grote paniek bij de kerken, zo beschrijft de Pakistaanse zender Geo News op haar website. Mensen renden naar buiten uit vrees voor hun leven. In de omringende gebouwen zijn de ruiten uit de ramen gesprongen en er ligt overal gebroken glas op straat.

Volgens politiewoordvoerder Haider Ashraf hadden vanmorgen zeven politiemannen dienst in het gebied. Twee van hen zijn omgekomen bij de explosie en vier anderen zijn gewond geraakt.

In de loop van de dag werd er door christenen gedemonstreerd in de stad. Mensen gingen met stokken de straat op en de protesten liepen volledig uit de hand: de massa stak twee mannen in brand die zij van betrokkenheid bij de aanslagen verdachten. Anderen werden in elkaar geslagen. Ook werden auto's in brand gestoken.

Een woordvoerder van de provinciale regering veroordeelde de aanslagen, maar noemde het spijtig dat twee verdachten waren gedood in plaats van overgedragen aan de autoriteiten. Hij beloofde extra bewaking bij de overige 481 kerken in de stad.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Rijkste provincie

Lahore is de hoofdstad van Punjab, de rijkste provincie in het overwegend islamitische Pakistan. In vergelijking met andere delen van het land is het in de stad relatief vreedzaam, al is het geweld toegenomen, nadat de regering er vorig jaar niet in was geslaagd vredesbesprekingen met de extremistische Taliban op gang te brengen.

Velen in Pakistan verwijten de overheid dat zij te weinig doet om aanslagen van extremistische moslims op christenen en andere minderheden te voorkomen. Agenten staan erom bekend dat zij slecht zijn opgeleid en slecht worden betaald.

Premier Nawaz Sharif en zijn minister voor Binnenlandse Zaken Chaudry Nisar Ali Khan hebben de aanslag veroordeeld en een onderzoek toegezegd.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over