Tv zet groot in op verkiezing VS

De Amerikaanse verkiezingen op tv .V.l.n.r.; Philip Freriks, Eelco Bosch van Rosenthal (correspondent NOS tv) Eva Jinek en Ron Linker (correspondent NOS radio) FOTOGPD/Regina te Grotenhuis Beeld
De Amerikaanse verkiezingen op tv .V.l.n.r.; Philip Freriks, Eelco Bosch van Rosenthal (correspondent NOS tv) Eva Jinek en Ron Linker (correspondent NOS radio) FOTOGPD/Regina te Grotenhuis

AMSTERDAM - Een groot contingent Nederlandse tv-verslaggevers is naar de VS vertrokken om verslag te doen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen: de opmaat naar de ontknoping, de uitslag zelf, en de day after.

Voor de NOS op Nederland 1 doen Eva Jinek en Philip Freriks vanaf middernacht negen uur live verslag vanuit restaurant The Occidental, om de hoek bij het Witte Huis. Eerder dit jaar werd bekend dat deze uitzending 245.000 euro kost.

Verslaggevers Marieke de Vries en Gerri Eickhof zijn in Phoenix en Chicago, waar respectievelijk de Republikeinse presidentskandidaat John McCain en de Democraat Barack Obama de verkiezingsuitslag afwachten. Correspondent Eelco Bosch van Rosenthal verzorgt de achtergronden bij de uitslagen. Ook wordt af en toe geschakeld naar Pieter Jan Hagens,die voor EénVandaag in Canton is, en Nova-collega Twan Huys in New York.

In The Occidental zijn onder anderen oud-Amerikacorrespondent voor NRC Handelsblad Marc Chavannes en Herman Wijffels, oud-bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington DC, te gast.

Morgenochtend wordt tussen zes en negen elk half uur vijf minuten live geschakeld naar de mensen van Goedemorgen Nederland die in het Scheveningse Kurhaus het traditionele verkiezingsontbijt van de Amerikaanse ambassadeur bijwonen.

RTL pakt het iets bescheidener aan. Vanaf half elf vanavond tot middernacht is Obama vs McCain te zien, gepresenteerd door nieuwslezer Rick Nieman en correspondent Erik Mouthaan. Verslaggever Antoin Peters staat in Chicago en Rik Konijnenbelt is in Phoenix. Politiek verslaggever Frits Wester vertelt hoe de Nederlandse parlementariërs zouden stemmen. Morgenochtend begint het ontbijtnieuws drie kwartier eerder dan normaal: om 6.00 uur, met Suzanne Bosman.

Editie NL (RTL4, 18.15 uur) heet vandaag Edition USA. Presentator Jeroen Latijnhouwers is op het CBS-gebouw in New York. In de studio zit RTLZ-presentator Roderick Veelo naast Margreet Beetsma.

EénVandaag (Nederland 1, 18.20 uur) doet al weken verslag vanuit Canton in Ohio, waar een nek-aan-nekrace tussen de Democraat Barack Obama en de Republikein John McCain plaatsvindt. De uitzending komt vanuit een diner die het echte Amerika-gevoel moet uitstralen en er wordt vooral gesproken met gewone burgers.

Netwerk (Nederland 2, 20.25 uur) zet stevig in op Obama: liefst zeven medewerkers zijn in Chicago, de thuisbasis van de Democratische presidentskandidaat. In de studio geeft voormalig RTL-correspondent Max Westerman commentaar.

Twan Huys zit voor een extra lange uitzending van Nova (Nederland 2, 22.15 uur) in het Rockefeller Center, hartje New York, waar hij onder anderen politiek commentator Bill Schneider van CNN ontvangt.

Ook De wereld draait door (Nederland 3, 19.30 uur) en Pauw & Witteman (Nederland 1, 23.00 uur) staan volledig in het teken van de Amerikaanse verkiezingen. De laatste zendt uit vanuit de Melkweg in Amsterdam, waar de President's Night wordt gehouden met gasten als politiek adviseur Kay van de Linde.

Voor wie vannacht niet wil of kan opblijven, laat de NOS aan iedereen die 'VS' naar 9090 heeft gestuurd via een smsje de winnaar weten als de uitslag bekend is. (HET PAROOL)

Meer over