TV-bericht leidt tot paniek in Georgië

TBILISI - In Georgië brak zaterdag kortstondig massaal paniek uit na een nepbericht op het tv-journaal over een nieuwe Russische inval waarbij president Michail Saakasjvili zou zijn gedood. Het regeringsgezinde station meldde vooraf wel dat het ging om een ''nabootsing van mogelijke gebeurtenissen'', maar die waarschuwing kwam bij veel mensen niet aan.

Vervolgens werden er oude beelden uitgezonden van de oorlog van augustus 2008 tussen Rusland en Georgië. Veel mensen dachten dat er opnieuw een gewapend conflict was uitgebroken. In onder meer de hoofdstad Tbilisi en Gori gingen honderden mensen in paniek de straat op. Het mobiele netwerk raakte overbelast en er ontstond een run op benzine. Verscheidene mensen zouden een hartaanval hebben gekregen.

De Georgische oppositie en Russische politici spraken van een schandaal. Het tv-station Imedi bood zijn excuses aan. De nieuwslezer zei dat ''we alleen maar wilden laten zien hoe mogelijk de ergste dag in de Georgische geschiedenis eruit gaat zien''. Tientallen mensen trokken op naar het gebouw van Imedi om te protesteren. Een zegsvrouw van Saakasjvili zei dat de uitzending niet ''aan de journalistieke normen voldeed''. (ANP)

Meer over