Schuim

Tuschinski op een maandagavond is een biotoop op zichzelf

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: première De Wilde Stad.

Hans van der Beek
Baasje Sabine van der Helm en hoofdrolspeler Abatutu. En wat betekent dat? 'Niks. Gewoon, verzonnen' Beeld Schuim
Baasje Sabine van der Helm en hoofdrolspeler Abatutu. En wat betekent dat? 'Niks. Gewoon, verzonnen'Beeld Schuim

Er zijn mensen die op maandagavond zaalvoetballen, of een ­roman van een Arabische auteur bespreken met vriendinnen. Ik ga naar de première van een Nederlandse film in Tuschinski.

Deze avond is dat de veelbesproken natuurdocumentaire De Wilde Stad.

Cameramannen hebben met biologengeduld het dierenleven in de stad vastgelegd, met een hoofdrol voor poes Abatutu.

Ook Tuschinski op een maandagavond is een biotoop op zichzelf. Ik weet dat. Ook dat is een kwestie van jarenlang en geduldig observeren.

De entree is de steppe. Hier staan de kuddes, vlak bij de drinkplek - altijd weer die prosecco. Het voederen komt later.

De trap omhoog gaat naar de apenrots. In de hal voor de ingang naar zaal 1 staan de groten, de echte BN'ers, en de zwerm eromheen.

In die hal rechts staat ook een drinkplek, maar opent altijd pas na de voorstelling. Het echte spotten doe je hier.

Op de banken in het halletje daarachter zitten vaak de zwakkere, maar wel zeer gerespecteerde leden van de kolonie, in de regel familieleden van de alfamannetjes van de avond.

Vlak voor de top van de apenrots, tussen de trap en de klapdeuren, staan zij die opkomen en wachten op hun kans. Of twee weken geleden al hun première hadden en nu een collega laten shinen.

Buiten op het terras staan de jagers, de verkenners, de jonge roekelozen. Ze roken een sigaretje.

Het is hier uitstekend BN'er spotten, je ziet bijna altijd wel een van de big five. Voor vanavond staat alleen André van Duin op de gastenlijst. Voor Joop van den Ende, Chantal Janzen, Connie Palmen en Willem Holleeder zal ik een andere keer moeten terugkomen.

Van Duin was vroeger erg moeilijk te spotten. Die vertoonde zich zelden, je moest er vroeg voor opstaan, maar nu is hij een paartje met Martin Elferink en die sleept hem overal mee naartoe.

Ook Freek de Jonge, de verstoten zilverrug, zie ik op de gastenlijst. Dan weet je: voorzichtig benaderen en vermijd oogcontact.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

De film - werkelijk ongelofelijk trouwens - is afgelopen en de camera kan in de aanslag. De safari kan beginnen.

Maar dit is een uitgesproken atypische première. Geen crew op het podium, zelfs niet Martijn Fischer, de stem van Abatutu. Alleen de regisseur zegt een paar zinnen, zonder microfoon.

En weg zijn ze. De vogels zijn gevlogen. Ook van Van Duin en de andere grote namen geen spoor. Op de apenrots is geen enkele usual suspect te bekennen.

Anarchie is het.

Zo zie je maar weer. Je weet het nooit zeker, ook in Botswana niet. Maar dat is juist het leuke, zeggen ze.

Tips? schuim@parool.nl

Wat première De wilde stad
Waar Tuschinski, Reguliersbreestraat
Wie Ignas van Schaick, Mark Verkerk, Abatutu, maar niemand van de Amsterdamse BN’er big five
Wanneer maandag 26 februari, 19.00 tot 22.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans leerde dat in Amsterdam 850.000 ratten wonen. Dat is bijna 1 p.p.

Guido Blom en Thijs Boontjes schreven het lied Het valt niet mee om een meerkoet te zijn, een dramatisch hoogtepunt in de film Beeld Schuim
Guido Blom en Thijs Boontjes schreven het lied Het valt niet mee om een meerkoet te zijn, een dramatisch hoogtepunt in de filmBeeld Schuim
Stadsecoloog Fred Haaijen. De slang op zijn hoofd is niet echt Beeld Schuim
Stadsecoloog Fred Haaijen. De slang op zijn hoofd is niet echtBeeld Schuim
Hanna van Til (Boekx), presentator/prins carnaval Lex Uiting, 3FM-dj Frank van der Lende en Susan Oostdam (Hema). Terwijl Hanna toch echt de vriendin van Frank is Beeld Schuim
Hanna van Til (Boekx), presentator/prins carnaval Lex Uiting, 3FM-dj Frank van der Lende en Susan Oostdam (Hema). Terwijl Hanna toch echt de vriendin van Frank isBeeld Schuim
Beeldhouwer Mary Kuiper, producer Attie Bauw, ­interieurontwerper Kim Lantwaard en schrijfster Alma Mathijsen. Gewoon, in het wild Beeld Schuim
Beeldhouwer Mary Kuiper, producer Attie Bauw, ­interieurontwerper Kim Lantwaard en schrijfster Alma Mathijsen. Gewoon, in het wildBeeld Schuim
Presentator Cesar Majorana: 'Zag je de symboliek? Gieren boven in het ABN-gebouw! En hun prooi prikken ze in pinnen. Pinnen!' Met kunstenaar Franke Hollywood Beeld Schuim
Presentator Cesar Majorana: 'Zag je de symboliek? Gieren boven in het ABN-gebouw! En hun prooi prikken ze in pinnen. Pinnen!' Met kunstenaar Franke HollywoodBeeld Schuim
Meer over