Turner Van Gelder van Spelen gestuurd na alcoholgebruik

Turner Yuri van Gelder is maandag naar huis gestuurd. Hij moest de Olympische Spelen verlaten vanwege alcoholgebruik buiten het olympisch dorp.

Yuri van Gelder. Beeld anp
Yuri van Gelder.Beeld anp

Volgens TeamNL heeft de ringenspecialist de normen en waarden die binnen de olympische ploeg gelden overtreden. Hij had zich geplaatst voor de individuele toestelfinale.

Van Gelder heeft in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, tegen de afspraak in het olympisch dorp verlaten. Hij keerde volgens TeamNL pas in de vroege ochtenduren terug.

Moeilijke beslissing
De turner gaf toe dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol had gedronken. De ploegleiding van de turnbond KNGU heeft de staf van TeamNL geïnformeerd over het wangedrag van Van Gelder. In overleg met de KNGU is besloten Van Gelder terug te trekken uit het olympisch turntoernooi.

Chef de mission Maurits Hendriks sprak van een 'moeilijke beslissing.' "Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sportevenement dan ook. Sportief is dit een aderlating, maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze."

"We staan voor samen excelleren met respect voor alle afspraken en regels. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. We hebben Yuri erop aangesproken en hij heeft toegegeven dat hij die ochtend pas is teruggekeerd in het dorp. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten."

Op het vliegtuig
Hans Gootjes, technisch directeur van de KNGU, is naar eigen zeggen 'enorm teleurgesteld' in Van Gelder. "Yuri heeft er zo lang over gedaan om hier te komen, maar kan het helaas niet afmaken. Binnen ons team is dit gedrag niet te tolereren."

"De afspraken in het algemeen en de verwachting ten aanzien van sporters die nog in competitie zijn in het bijzonder, zijn glashelder. Vooral als het gaat over het respecteren van onze kernwaarden. Die zijn door Yuri helaas overschreden. Ook met het oog op het handhaven van een optimaal prestatieklimaat hebben we deze maatregel in overleg met TeamNL getroffen."

Van Gelder heeft Rio de Janeiro maandag verlaten en is op het vliegtuig naar huis gestapt.

De turner miste in 2008 de Spelen omdat hij als nummer twee van de WK geen wildcard kreeg. In 2012 mocht Van Gelder niet meedoen nadat hij een schorsing wegens cocaïnegebruik had uitgezeten.

Meer over