Turnen: Iedereen fit, Harmes weg

PEKING - Om elf uur Chinese tijd, een kwartier voor de meerkamp, eindigde voor Suzanne Harmes het olympisch turntoernooi. Alle 24 deelneemsters aan de finale waren vrijdag fit, voor eerste reserve Harmes was geen plaats. Ontgoocheld keerde Nederlands beste turnster terug naar het olympisch dorp.

''Ongelooflijk'', mopperde coach Esther Heijnen, ''voor zover ik me herinner vallen er bij EK's of WK's altijd wel een of twee turnsters af. En net als Suzanne de eerste reserve is gebeurt dat niet.

Heijnen bleef wel in het National Indoor Stadium en zag hoe de Amerikaanse Nastia Liukin het goud opeiste. ''Het is zuur. We waren hier niet voor één wedstrijd. Suzanne miste in de kwalificaties op 75 honderdste de finale, maar we zijn ons blijven richten op deelname vandaag. Toen ze hoorde dat het definitief voorbij was, wilde ze hier niet meer blijven. Ik denk dat ze chagrijnig aan de rand van het zwembad ligt.

De weg die het duo naar Peking aflegde was lang en vol hobbels. Harmes keerde terug op de turnvloer nadat ze in mei vorig jaar bevallen was van een zoon en haar loopbaan voorbij leek. ''Alleen Boris (Orlov) en ik geloofden nog in haar. En een paar collega-turnsters. De rest heeft haar laten stikken.

Heijnen kwam in conflict met de leiding van haar werkgever De Hazenkamp. Haar werd onder meer het intimideren van turnsters verweten. Zelf noemt ze het reacties van verliezers, van met name ouders van meisjes die het niveau niet aankonden. Ze werd kort voordat de strijd om het ene te vergeven olympische ticket losbrandde door de Nijmeegse turnvereniging op non-actief gesteld. Het raakte haar diep. Zelfs in Peking, ver weg van het gekrakeel, werd ze emotioneel als het onderwerp ter sprake kwam.

Heijnens toekomst als turntrainster is onzeker. Na het EK in april week ze met haar turnsters uit naar Flik-Flak in Den Bosch, maar ook daar is ze niet meer welkom. ''Boris en Suzanne wel, maar ik denk niet dat ze zonder mij verder wil.'' Een oplossing lijkt niet in zicht, ook al omdat niet duidelijk is wat gymnastiekbond KNGU van plan is met de topsporttak.

Heijnen ging vrijdag, na de finale, maar een middagje shoppen. Ontspannen, na maanden van stress en frustratie. ''Ik heb besloten pas thuis over de toekomst te gaan nadenken. Maar soms denk ik: ik ben er helemaal klaar mee. (ANP)

Meer over