Turkije wil internationale conferentie over Syrië

Turkije wil dat er een internationale conferentie over steun aan het Syrische volk komt. De internationale gemeenschap moet de Syriërs laten zien dat ze achter hen staan, en moet hulp sturen naar de burgers van Homs. Dat zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, tegen persbureau Reuters.

Reuters/Redactie
Vrouwen en kinderen schuilen in een kelder in Homs. Beeld ap
Vrouwen en kinderen schuilen in een kelder in Homs.Beeld ap

Als de VN-Veiligheidsraad burgers niet kan helpen, dan moeten landen een andere manier vinden om het moorden een halt toe te roepen, aldus de minister.

'We willen dat deze conferentie wordt gehouden - in Istanboel of in een ander land', zei Davutoglu. 'We kunnen niet blijven toekijken. We moeten het Syrische regime en de Syrische burger een boodschap sturen.'

Fiasco
De Turkse premier Tayyip Erdogan noemde het Russische en Chinese veto tegen een VN-resolutie voor Syrië eerder al een 'fiasco'.

Turkije is een NAVO-lid en een groeiende macht in de islamitische wereld. Voorheen was het een bondgenoot van Syrië, maar toen de opstand bloediger werd, keerde Ankara zich tegen Damascus. Nu verleent Turkije de aanvoerders van het Syrische rebellenleger onderdak en wordt er gesproken over het creëren van een veilige haven voor vluchtelingen.

Meer over