Column

Tunnel

THEODOR HOLMAN

Er zijn van die zinnetjes die je gelukkig maken. Zoals de beginzin van het openingsverhaal in onze krant van eergisteren: 'Het Amsterdamse stadsbestuur en het kabinet zijn in vergevorderde onderhandelingen over het ondergronds brengen van de A10 bij de Zuidas.'

Hmm, lekker, heerlijk, zalige zin. Een zin met toekomst. Want je weet dat die tunnel - want daar praten we over - weer miljarden zal kosten en niets zal opleveren.

Jaren geleden liepen Geert Mak en ik voor AT5 door Amsterdam en waren we ervan overtuigd dat de stad zich naar het zuiden zou keren.

Nadien werd gebouwd, gerommeld, gepatst, geonderwereld en getreiterd. Er kwam een Dokmodel, er kwamen leiders, die weer moesten vertrekken, er kwamen kar-uit-de-moddertrekkers en alles werd door u en mij betaald, want Zion lag in het zuiden: er moest alleen nog een tunneltje naartoe.

Als je er nu kijkt, zie je leegstand, leegstand en leegstand.

Omdat dat tunneltje er niet is, natuurlijk.En dus willen wij nu miljarden voor dat tunneltje uitgeven.

'Tunneltje, tunneltje door de wand, wie is de stomste in dit land?/ Dat is het Amsterdams bestuur/ Voor hen is niks te duur/ Ze weten geld op te halen/ Door de burgers te laten betalen.'

Vandaag wordt in onze stad een besluit genomen over het tunneltje.

Ik ben heel bang dat de beslissing al is gevallen wanneer u deze column leest en dat de tunnel er... Tja, ik hoop toch zo dat hij er niet zal komen.

We moeten al een Noord/ Zuidlijn betalen en daar komen dan die tunnelkosten bij.

Maar voor mij, als columnist, is het heerlijk, eerlijk is eerlijk: die commissies die straks op televisie zullen verschijnen; Cohen die moet verklaren dat hij vertrouwen had in Jan Stoutenbeek ('We gingen samen nog gezellig naar Den Haag om geld te vragen'); Stoutenbeek die de gemeente de schuld zal geven als hij verklaart waarom weg moest ('Ik snap nog steeds niet waarom ik mezelf geen ceo mocht maken met een salaris dat daarbij hoort'); Dirk Jan van den Berg die zal laten zien waarom Stoutenbeek er een potje van had gemaakt ('Maar ja, het point of no return waren we al voorbij, als u begrijpt wat ik bedoel').

Wie houdt die tunnel tegen?

Meer over