Tunesisch parlement stemt voor strengere antiterrorismewet

Het Tunesische parlement heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een nieuwe antiterrorismewet goedgekeurd. De wet moet de overheid meer mogelijkheden geven om de jihadistisch terreurgroepen aan te pakken die verantwoordelijk worden geacht voor de recente bloedige aanslagen in het land.

redactie
Een gedenkteken voor de slachtoffers van de aanval in Sousse begin deze maand. Beeld reuters
Een gedenkteken voor de slachtoffers van de aanval in Sousse begin deze maand.Beeld reuters

Het parlement in Tunis heeft drie dagen lang gedebatteerd over de tekst. Uiteindelijk werd het voorstel met een overduidelijke meerderheid goedgekeurd. Niemand van de 184 aanwezige volksvertegenwoordigers stemde tegen de tekst, er waren slechts tien onthoudingen.

Ngo's en mensenrechtenorganisaties hebben al felle kritiek geuit op de nieuwe wet, die onder meer de herinvoering van de doodstraf voorziet voor een reeks misdaden. Sinds 1991 gold er een moratorium op executies in Tunesië.

Vrees voor misbruik
Verder krijgen ordediensten meer bevoegdheden. Zo kan een verdachte twee weken lang in voorarrest worden gehouden, zonder dat hij toegang krijgt tot een advocaat. Ook wordt het uitvoeren van telefoontaps een stuk eenvoudiger gemaakt. Tegenstanders van de nieuwe wet vrezen misbruik, omdat de term 'terrorist' volgens hen te vaag gedefiniëerd werd.

De strengere wet is een gevolg van het de toenemende terreurdreiging in Tunesië, na de door IS opgeëiste aanslagen op het Bardomuseum in Tunis in maart (22 doden) en op een strand in Sousse in juni (38 doden).

Meer over