Tunesiërs naar de stembus voor historische verkiezingen

Onder grote belangstelling van de kiezers zijn vandaag in Tunesië de parlementsverkiezingen begonnen. In de hoofdstad Tunis stonden al voor de opening lange rijen voor de stembureaus.

Redactie
Een Tunesische vrouw laat de inkt op haar vinger zien om te tonen dat ze vandaag gestemd heeft. Beeld afp
Een Tunesische vrouw laat de inkt op haar vinger zien om te tonen dat ze vandaag gestemd heeft.Beeld afp

Het is de eerste keer dat in het Noord-Afrikaanse land een volksvertegenwoordiging wordt gekozen sinds eerder dit jaar een nieuwe democratische grondwet werd aangenomen.

Volgens Europese waarnemers loopt de gang naar de stembus ordentelijk. 80 duizend militairen en agenten zijn opgetrommeld voor de beveiliging.

De 5,2 miljoen Tunesische stemgerechtigden mogen vandaag 217 parlementsleden kiezen. Vervolgens zal in november een nieuwe president worden gekozen.

De Arabische Lente begon in Tunesië, in 2010. De overgang naar een democratisch systeem verliep in eerste instantie moeizaam, maar ondertussen lijkt de rust voor een groot deel teruggekeurd. Wel zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen, naar aanleiding van een gewelddadige confrontatie tussen veiligheidstroepen en radicale islamisten eerder deze week.

De stembusgang lijkt vooral te gaan om de economie en de veiligheid. De partijen beloven meer banen, minder prijsstijgingen en bestrijding van terrorisme, criminaliteit en corruptie.

Een Tunesiër brengt zijn stem uit. Beeld epa
Een Tunesiër brengt zijn stem uit.Beeld epa
Meer over