Tunesië sluit grenspost met Libië

Gevechten tussen verschillende gewapende milities in Libië vinden steeds dichter bij de grens met Tunesië plaats. De regering in Tunis liet daarom vandaag de belangrijkste grenspost tussen beide landen bij Ras Gdair sluiten.

Redactie
Rookwolken boven Benghazi in Libië, eerder deze week. Beeld reuters
Rookwolken boven Benghazi in Libië, eerder deze week.Beeld reuters

Volgens het Tunesische persbureau TAP waren zondag op nog geen tien kilometer van de grens zware bombardementen. Daardoor kwamen zeker twee Libiërs om het leven.

In het gebied strijden opstandelingen tegen aanhangers van de gepensioneerde generaal Khalifa Haftar. Die heeft zichzelf tot baas in het gebied uitgeroepen.

Gevaarlijk
Ook de grootste olieterminal van Libië bij de noordelijke haven Es-Sidr is dicht door geweld, zei een functionaris uit de oliesector. gisteren voerde de internationaal erkende regering luchtaanvallen uit in de buurt op stellingen van een rivaliserende regering, die onlangs in de hoofdstad Tripoli neerstreek. De rivaliserende regering probeerde de olieterminal onder controle te krijgen. Vandaag gingen de gevechten door.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) waarschuwde onlangs dat de situatie in Libië zeer gevaarlijk is voor Europa. Extremistische groepen nestelen zich in het wetteloze land, waar meer dan duizend verschillende strijdgroepen actief zijn.

De Libische generaal Khalifa Haftar. Beeld REUTERS
De Libische generaal Khalifa Haftar.Beeld REUTERS
Meer over