Update

Tuitert valt bij debuut op marathon na 25 km uit

Schaatser Rob Hadders heeft vandaag de natuurijs klassieker Ronde van Skarsterlân op zijn naam geschreven. De rijder van de ploeg SOS Kinderdorpen kwam na 100 kilometer als eerste over de finish in Goingarijp.

ANP/Redactie
null Beeld

Hadders won de sprint van een kopgroep van drie. Gary Hekman eindigde als tweede, Frank Vreugdenhil werd derde.

Mark Tuitert, olympisch kampioen op de 1500 meter, debuteerde in het marathonpeloton. De langebaanschaatser stapte na 25 kilometer uit. 'Ik ging op een gegeven moment te diep zitten. Toen liepen de benen vol', aldus Tuitert, die net als Erben Wennemars deel uitmaakt van de tijdelijke KPN-ploeg. De succesvolle BAM-formatie sloeg de Ronde van Skarsterlân over.

De mededeling van woensdagavond dat de Elfstedentocht (voorlopig) niet doorgaat, hield veel schaatsers donderdag nog bezig. 'Ik zat met hartslag 180 voor de televisie toen Wiebe Wieling het woord nam', aldus Hadders. 'Doodzonde dat de tocht niet doorgaat. Onze generatie heeft de Elfstedentocht nog nooit gereden; nu moeten we er misschien weer heel, heel lang op wachten.'

Bij de vrouwen won Foske Tamar van der Wal, voor Jolanda Langeland (tweede) en Erna Last-Kijk in de Vegte (derde). Slechts 16 schaatssters verschenen in het Friese Goingarijp aan de start.

Meer over