PlusPS

Tuinieren zonder chemische rommel: 'Geef het goede voorbeeld'

Tuinieren zonder chemische rommel is beter voor de bloemetjes en de bijtjes. Maar waar vind je de juiste producten? Deze biologische kwekers en bedrijven helpen je op weg.

Jasmin Hoek
null Beeld Ted Struwer
Beeld Ted Struwer

"Iedereen wil graag een groenere stad, maar we weten niet altijd hoe we daar op de juiste manier aan bij kunnen dragen," zegt Liedewij Loorbach (41), mede-eigenaar van biologische-plantenwebwinkel Sprinklr.

Sommige planten die met pesticiden zijn behandeld zijn dodelijk voor bijen en andere insecten, of schadelijk voor het milieu. Het lastige is dat pesticiden niet zichtbaar zijn, zonder dat je het doorhebt vergiftig je bijen en andere insecten.

Ook eigenaar van de biologische kwekerij Wiering, Paul Wiering (62), is kritisch over het gebruik van pesticiden: "In de tijd dat ik werkzaam was in de gangbare tuinbouwsector, raakte ik ervan overtuigd dat het anders en beter kon. Ik zag welke chemische rommel en bestrijdingsmiddelen allemaal op planten en in de grond zitten. We krijgen al ­genoeg rommel binnen," zegt Wiering.

Aan de Universiteit van Wageningen doet professor Frank Berendse (67) onderzoek naar natuurbeheer en plantenecologie, en hij is ongerust. "De huidige land- en tuinbouw veroorzaakt ernstige milieuverontreiniging met vergaande consequenties voor de ­natuur."

"Sinds 1960 is driekwart van de broedvogels in ­Nederland verdwenen. Ook insecten hebben hier last van: het aantal vliegende ­insecten is met 80 tot 90 procent afgenomen," zegt hij.

Het verdwijnen van insecten wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van gif in de land- en tuinbouw. Bij reguliere kwekerijen wordt namelijk gebruik­gemaakt van kunstmest en pesticiden.

Een alternatief is biologisch boeren. "Dat houdt in dat er geen middelen worden gebruikt waar de rest van de natuur last van heeft. Er zijn wel 'plantaardige' ofwel 'biologische' bestrijdingsmiddelen, maar de vraag is of je daarmee veel opschiet: vaak zijn ze net zo schadelijk," zegt Berendse.

Als consument kun je al een klein verschil maken door alleen biologische producten in je tuin of op je balkon neer te zetten. Berendse: "Je kunt heel makkelijk biologisch tuinieren, al helemaal omdat je niet afhankelijk bent van de inkomsten, zoals een boer dat wel is."

Zo kun je je groene afval en ander afval uit de tuin composteren tot organische mest en biologisch gekweekte planten kopen. "Ik vind dat we als burgers verplicht zijn het goede voorbeeld te geven," zegt Berendse.

Op de markt

Dirk de Winter (64) van Kwekerij de Morgen in Obdam staat een paar keer per week in Amsterdam op de markt met verschillende soorten rozenstruiken, kruiden, grassen, varens en aardbeienplanten.

"Iets meer dan 25 jaar geleden ben ik gestopt met het gebruiken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ik kweek nu mijn eigen grond met ecologisch gewonnen veen uit Letland. Hierbij wordt slechts de bovenste laag veen, het witte veen, gebruikt. De rest van de grond wordt daarna weer ­teruggegooid op het veengebied, zo kan het weer verder groeien," zegt De Winter.

Maandagochtend op het Amstelveld aan de Prinsengracht; woensdag op het Haarlemmerplein

Kwekerij Wiering kweekt biologische bamboe, siergrassen, bessenstruiken, heesters, verschillende tuinkruiden en geraniums. In 2014 opende Paul Wiering een biologische kwekerij. Naast de ecologische overwegingen, is hij er ook van overtuigd dat biologisch gekweekte planten sterker zijn en beter aanslaan in tuinen.

"Als planten buiten worden gekweekt, in hetzelfde extreme Nederlandse weer als waarin ze in jouw tuin moeten overleven, zijn ze daaraan gewend en zijn ze resistent voor bepaalde weersomstandigheden," zegt hij.

In de periode dat Wiering bij een ­biologische kwekerij en zorgboerderij werkte, zag hij dat de struiken daar de heel strenge winter overleefden. "Toen was ik al helemaal overtuigd."

Vrijdag op de Minervapleinmarkt; twee keer per maand op een van de locaties van de biologische markt, de Pure Markt, in het Amstelpark of park Frankendael

Thuisbezorgd

Voor plantenliefhebbers zonder auto, of die geen zin hebben in gedoe op de fiets, biedt Sprinklr de oplossing. Via die webshop bestel je duurzaam gekweekte kamer- en buitenplanten, die vervolgens, heel milieuverantwoord, elektrisch bij je thuis worden bezorgd.

Suzanne van Straaten (35) begon in 2016 met Sprinklr uit frustratie dat de planten op haar eigen balkon in De Pijp zo snel doodgingen. Samen met Liedewij Loorbach zorgt ze ervoor dat je verantwoord aan de slag kunt in de tuin. Ook helpen ze je op weg als je niet zulke groene vingers hebt.

Loorbach: "Mijn eigen generatie en de generaties onder mij weten eigenlijk al helemaal niet meer hoe ze moeten tuinieren. Wij willen mensen graag helpen." Daarvoor hebben ze een app ontwikkeld die je helpt met het onderhouden van je plant.

Veel buitenplanten van Sprinklr worden gekweekt bij een biologische kwekerij in Osdorp, De Tuinakker. "De planten worden kleinschalig gekweekt in de buitenlucht met natuurlijke voeding; ze zijn gewend aan de leefomgeving en het weer," zegt Loorbach.

Vanuit De Tuinakker hoeven de planten dus niet ver te reizen naar je Amsterdamse balkon, en dat maakt het nog duurzamer.

www.sprinklr.com

Biokruiden

In Margraten (Limburg) kweekt Puur Aroma een breed ­assortiment aan potkruiden: van peterselie en koriander tot Franse dragon en diverse eetbare bloemen. Maar ook ongebruikelijke kruiden, zoals chocolademunt, bananenmunt of colakruid.

Mede-eigenaar Frank Radderdam (55): "We verkopen aan tuincentra en -winkels door het hele land, maar in Amsterdam hebben we een heel grote afname. We zien dat het biologische daar echt leeft."

Puur Aroma levert ook voorgesneden kruiden en eetbloemen aan de Amsterdamse horeca. "Het is ideaal: in Margraten is een grote fruitveiling, dus de vrachtwagens rijden vanaf hier toch al richting een groothandel in Barendrecht en naar horecaleveranciers in Amsterdam."

"Voor het leveren van onze kruiden aan restaurants en cafés hoeven gelukkig dus geen extra auto's te rijden," zegt Radderdam.

Puur Aroma is verkrijgbaar bij Kweek Stadstuinwinkel, ­Moomba Urban Gardens, Tuincentrum Osdorp en Intratuin

Meer over