TU Delft behaalt de top 50 en UvA valt net buiten de boot

De TU Delft behoort met een 42e plaats tot de beste 50 universiteiten wereldwijd. De UvA valt daar net buiten, de universiteit staat in de groep 71-80. 

redactie
Hoogleraren op de TU Delft Beeld anp
Hoogleraren op de TU DelftBeeld anp

Dat blijkt uit de jaarlijkse World Reputation Ranking, een lijst van de 100 universiteiten met de beste reputaties wereldwijd die woensdag is gepresenteerd door Times Higher Education Magazine.

Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg van de TU Delft laat in een reactie weten 'verheugd' te zijn over deze hoge positie. Maar hij plaatst de ranglijsten wel in perspectief. 'Het samenstellen is geen exacte wetenschap. Het maakt nogal wat uit op welke manier je dit doet en wie de enquêtes ingevuld terugsturen.' Hij noemt het wel een inspiratiebron. 'En het is bovendien een leuke opsteker voor onderzoekers en studenten wiens werk aan de basis ligt van de goede naam van de universiteit.'

Wisselende resultaten
De TU Delft is een van de vier Nederlandse universiteiten in de top 100, die is samengesteld door middel van een steekproef onder ruim 10.500 academici wereldwijd. Die werden om hun mening gevraagd over universiteiten in de wereld. De Universiteit van Amsterdam streefde op de lijst de Universiteit van Leiden voorbij en is na de TU Delft de tweede Nederlandse instelling. De Universiteit van Utrecht completeert de Nederlandse inbreng in de top 100.

'De resultaten van de Nederlandse universiteiten dit jaar zijn wisselend', benadrukt Phil Baty van THE-magazine. 'Voor het eerst behoort een Nederlandse universiteit tot de beste 50. En ook de Universiteit van Amsterdam is gestegen op de lijst. Daar tegenover staat het significante verlies op de lijst van de Universiteit van Leiden. Wageningen UR valt dit jaar zelfs buiten de top 100.'

Volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) geeft de lijst een goed beeld hoe Nederland er wereldwijd voor staat. 'Maar het gaat te ver om blind op de lijstjes te varen', aldus een zegsman. 'We zijn tevreden over de uitkomst, maar weten ook dat dergelijke lijsten niets zeggen over de kwaliteit van onderwijs. Uiteraard zijn we trots op het feit dat de Nederlandse universiteiten er qua reputatie wereldwijd goed voor staan.'

Harvard weer nummer 1
Net als vorig jaar voert de Amerikaanse Harvard University de lijst aan, voor nog zeven Amerikaanse en twee Britse universiteiten in de top 10. De Universiteit van Tokyo is op plaats 11 de eerste 'vreemde eend'. De Amerikaanse universiteiten domineren overigens de top 100 met liefst 46 vermeldingen.

De World Reputation Ranking is het kleine broertje van de World University Ranking, die jaarlijks in het najaar wordt gepresenteerd. Voor die ranglijst worden meer factoren vergeleken, zoals afstudeercijfers, wetenschappelijke presentaties en hoeveelheid buitenlandse studenten.

Meer over