Tsvangirai biedt homo's Zimbabwe geen hoop

HARARE - President Robert Mugabe en premier Morgan Tsvangirai van Zimbabwe zijn het vrijwel nooit eens, maar nu hebben ze elkaar gevonden. Tsvangirai is het roerend met Mugabe eens dat homorechten niet moeten worden opgenomen in de nieuwe grondwet, zo meldde de BBC vrijdag.

Het bedrijven van de liefde met seksegenoten is op dit moment illegaal in Zimbabwe. De kans dat daarin verandering komt, is nihil door de opstelling van de politieke leiders, die sinds een jaar samen een regering vormen. Van serieuze samenwerking is overigens niet of nauwelijks sprake.

Mugabe liet zich in het verleden zeer laatdunkend uit over homo's. Het dictatoriale staatshoofd kreeg felle internationale kritiek te verduren nadat hij had gezegd dat homoseksuelen ''erger waren dan varkens en honden''.

Onlangs gingen in Zimbabwe stemmen op om homorechten op te nemen in de nieuwe grondwet, die op termijn de bestaande constitutie moet vervangen. Mugabe gaf direct aan dat daarvan geen sprake kan zijn. Deze opstelling is in Afrika overigens niets bijzonders. Strenge antihomowetgeving is de regel in Afrikaanse landen. (ANP)

Meer over