Tsjechië verziekt Zwitsers feestje

BASEL - Tsjechië is het Europees kampioenschap voetbal zaterdag begonnen met een overwinning op Zwitserland. Vaclav Sverkos maakte halverwege de tweede helft het enige doelpunt: 1-0.
De winst van de Tsjechen was nauwelijks verdiend te noemen. Zwitserland, dat als gastland twee jaar kon toeleven naar het openingsduel op het EK, drukte Tsjechië onder aanvoering van spits Alexander Frei lange tijd ver terug op eigen helft. Frei nam doelman Petr Cech al na drie minuten onder vuur, maar zijn schot verdween net naast. De spits, topscorer aller tijden van de Zwitsers met 35 doelpunten, dook halverwege de eerste helft alleen op voor Cech. De sluitpost van Chelsea redde met zijn benen.

Voor Frei kwam de openingswedstrijd kort voor rust noodgedwongen al tot een einde. Bij een duel met oud-Ajacied Zdenek Grygera raakte de Zwitserse aanvoerder geblesseerd aan zijn knie. Huilend verliet de aanvaller het veld. Zijn vervanger Hakin Yakin was aan het begin van de tweede helft dicht bij de openingstreffer. De 31-jarige middenvelder schoot een vrije trap enkele centimeters over het doel van Cech.

Tsjechië stelde in Basel nauwelijks iets tegenover de aanvalsdrang van de Zwitsers. De ploeg van bondscoach Karel Brückner leek geen schim van het elftal dat vier jaar geleden in Portugal verraste met fris en aanvallend voetbal. Tsjechië strandde destijds in de halve finale tegen de latere winnaar Griekenland. Zonder de spelbepalers Pavel Nedved (gestopt als international) en Tomas Rosicky (geblesseerd) oogden de Tsjechen zaterdag aanvallend onmachtig.

Brückner hield Milan Baros, topscorer van het vorige EK met vijf doelpunten, op de bank en stuurde met de aloude Jan Koller slechts één aanvaller het veld in. De Tsjechische reus (2.02 meter) kon in zijn eentje geen moment gevaarlijk worden. Brückner haalde Koller na ruim vijfig anonieme minuten naar de kant.

De wissel van de Tsjechische bondscoach leidde uiteindelijk wel de overwinning van zijn land in. Sverkos, de vervanger van Koller, bracht de Tsjechen twintig minuten voor tijd uit het niets op voorsprong. De 24-jarige aanvaller van Banik Ostrava profiteerde van een slecht werkende buitenspelval van de Zwitsers en passeerde doelman Diego Benaglio met een droog schot: 1-0.

Invaller Johan Vonlanthen (ex-PSV) verprutste in de slotfase nog een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker voor de Zwitsers. Alleen voor Cech knalde hij op de lat. (ANP)

undefined

Barnetta (links) baalt van een gemiste kans. Oud-Ajacied Grygera kijkt toe. Foto AP Beeld
Barnetta (links) baalt van een gemiste kans. Oud-Ajacied Grygera kijkt toe. Foto AP
Meer over