Trump verdedigt uitspraken over weren moslims uit VS

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump blijft vasthouden aan zijn omstreden plan om moslims te weren uit de Verenigde Staten. Hij verdedigde het voorstel in Amerikaanse media door zichzelf te vergelijken met oorlogspresident Franklin D. Roosevelt.

Donald Trump Beeld AFP
Donald TrumpBeeld AFP

'Wat ik doe is niet anders dan wat FDR deed', zei de vastgoedmagnaat in een ochtendprogramma van ABC. Roosevelt liet tijdens de Tweede Wereldoorlog vele duizenden Amerikanen van Japanse afkomst interneren in kampen. Dat gebeurde na de Japanse aanval op Pearl Harbor.

Ongeschikt als president
De 69-jarige miljardair Trump kreeg maandag een storm van kritiek over zich heen toen hij stelde geen moslims meer te willen toelaten tot de VS. Volgens het Witte Huis maakte die opmerking hem totaal ongeschikt voor het presidentschap.

Trump denkt daar zelf duidelijk anders over. 'We hebben geen andere keus', zei de Republikein. 'Er zijn mensen die onze gebouwen en steden willen opblazen. We moeten uitzoeken wat er aan de hand is.'

Overigens maakte het Amerikaanse persagentschap AP korte tijd later bekend dat Trump eind deze maand een bezoek heeft gepland aan Jordanië, een overwegend islamitisch koninkrijk. Maar dat wordt door Trump zelf ontkend.

Meer over