'Troubadour van Noord' Jos de Rooij krijgt gedenksteen

De markante muzikant en muziekdocent Jos de Rooij krijgt een gedenksteen in 'zijn' stadsdeel Noord, op het Mosplein.

Priscilla Tienkamp
Jos de Rooij op de hoes van zijn vorig jaar verschenen album over Amsterdam Noord Beeld -
Jos de Rooij op de hoes van zijn vorig jaar verschenen album over Amsterdam NoordBeeld -

De steen wordt vrijdag 2 september onthuld. Het is een gebaar van de Noorderlingen en de gemeente Amsterdam, zo valt te lezen op Facebook. "Op deze plek stapte Jos in 1979 in de bakfiets naar het stadhuis met zijn aanstaande vrouw Jeannette," staat er verder.

Rondom de onthulling komt een programma van ongeveer een uur met muziek van De Rooij, die ook wel bekend stond als de troubadour van Noord.

Een klein scheurtje in een slagader maakte op 4 april totaal onverwacht een einde aan het leven van de 60-jarige De Rooij.

Voor de wetenschap
Hij werd in 1955 geboren in de Albert Cuypstraat, maar verhuisde in 1976 vanwege de liefde naar Noord. In juni vorig jaar bracht hij nog een album met vijftien liedjes over het stadsdeel uit.

Van beroep was De Rooij muziekdocent, een vak dat hij vijftien jaar uitoefende op de scholengemeenschap Watergraafsmeer.

Hij maakte zich geliefd in Noord met de liedjes die hij elke zaterdag op het Buikslotermeerplein speelde. Bovendien stond hij aan de wieg van het vorig jaar geopende buurthuis Van der Pek.

Sowieso bemoeide hij zich in die buurt 'met alles en iedereen,' zo valt te lezen in de Ten Slotte over De Rooij die Het Parool [+] publiceerde.

De Rooij is niet begraven of gecremeerd. Zijn lichaam is naar eigen wens ter beschikking gesteld van de wetenschap.

Meer over