Treumann lijsttrekker Red Amsterdam

Lijsttrekker Pitt Treumann geflankeerd door de nummer 3, Roderic Evans-Knaup, en nummer 2, Nelly Frijda. Foto Klaas Fopma Beeld
Lijsttrekker Pitt Treumann geflankeerd door de nummer 3, Roderic Evans-Knaup, en nummer 2, Nelly Frijda. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Oud-PvdA-wethouder Pitt Treumann is lijsttrekker voor Red Amsterdam, actrice Nelly Frijda staat op plaats twee van de anti-Noord/Zuidlijnpartij. De woensdag bij het Centraal Station (met uitzicht op de bouwput van de Noord/Zuidlijn) gepresenteerde kandidatenlijst bevat heel veel gearriveerde namen uit de media- en kunstwereld.

Ook is er een niet-verkiesbaar 'Comité van sympathisanten', met leden als komiek André van Duin, Parooljournalist Johannes van Dam en journalist Hanneke Groenteman, oud-directeur van de Kleine Komedie Joost Nuissl en actrice Ingeborg Elsevier.

Op de kandidatenlijst staat de 69-jarige oud-presentator Theo Stokkink (op twintig), meteen gevolgd door publicist Jan Haasbroek. Op vier staat Sacha van Tongeren, leidinggevende bij theater Frascati, gevolgd door reclameman Enrico Bartens (oprichter van het uitzendbureau voor Marokkaanse jongeren Mo Money).

Op zes staat de oud-topambtenaar André Jansen (ex-directeur van de sociale dienst en voormalig hoofd Kunstzaken). Plek negen is voor café-eigenaar Rob Benoni, tien voor kunstenares Meinke Horn, elf voor regisseur Boris Klatser en dertien voor kunstenaar/acteur/regisseur Jesse Faber.

Twee plaatsen lager staat Marten Bierman, oud-senator en namens een lokale partij nu wethouder in Zandvoort. Plaats achttien is voor journalist Theo Uittenbogaard.

Tot vorige week verkondigde de 69-jarige Treumann dat een jonger iemand lijsttrekker zou worden. Op het laatste moment is echter anders besloten. Marketingadviseur Roderic Evans-Knaup was beoogd lijsttrekker, maar vanwege zijn gebrek aan politieke ervaring staat hij nu op plek drie.

Treumann was van 1975 tot 1978 wethouder van Verkeer en Cultuur. Daarna werd hij bankier en topfunctionaris bij de Europese Investeringsbank in Luxemburg.

Uit kiezersonderzoek blijkt dat Red Amsterdam onder voor de partij gunstige omstandigheden vijf van de 45 raadszetels kan halen. Volgens Treumann wil de partij alleen in het stadsbestuur op voorwaarde dat de Noord/Zuidlijn niet wordt afgebouwd en stadsdeel Centrum wordt opgeheven. Dit zijn 'ononderhandelbare punten'. De partij keert zich ook tegen 'de regeldrift' rond de horeca. Daarnaast is de bestaande politieke cultuur steen des aanstoots. Treumann sprak vanmorgen over 'walging' en 'weerzin'.

In navolging van de provopartij, die eind jaren zestig in de gemeenteraad kwam, wil Red Amsterdam haar raadsleden laten rouleren. Na één of twee jaar kunnen ze dan plaats maken voor de volgende op de lijst. Nelly Frijda (73) laat nog in het midden of ze langer dan een jaar in de raad zal blijven. ''Als blijkt dat ik niet geschikt ben, zou het dom zijn vier jaar te blijven. Dat ligt anders als ik in de raad floreer.''

De penningmeester van de partij, Maarten Lubbers, hekelde de ambitie van de VVD de grootste partij te worden. ''God verhoede dat het zo ver komt.'' (HET PAROOL)

Website Red Amsterdam

Meer over