Trendhopper door crisis in de problemen

Opnieuw lijkt een meubelketen uit het straatbeeld te verdwijnen. Trendhopper, ooit met 56 vestigingen een serieuze rivaal voor Ikea, kampt met weglopende franchisenemers, onder meer in de regio Amsterdam.

Opheffingsuitverkoop bij de megastore van Trendhopper in Amstelveen. © Klaas Fopma Beeld
Opheffingsuitverkoop bij de megastore van Trendhopper in Amstelveen. © Klaas Fopma

De Zwolse vestiging sloot onlangs na 29 jaar de deuren, om binnenkort als Leen Bakker te heropenen. Volgens de directeur betreft het een 'tijdige ombuiging naar een professionele formule waar we meer vertrouwen in hebben.' In Noord-Nederland gingen eerder al een aantal vestigingen failliet.

Trendhopper behoorde tot voor kort tot de vijf grootste meubelverkopers van ons land. Maar van de 56 winkels zijn er nu nog maar negentien over. De keten sloot zich in december noodgedwongen aan bij meubelinkoopcombinatie VME, dat ook andere woonketens uitbaat, beloofde daarbij flink te investeren. Trendhopper zit vanwege de crisis in de problemen.

Afzeteisen
Volgens een aantal franchisehouders trekken de Duitsers nu aan de touwtjes. Niet alleen zouden die eenzijdig de koers hebben omgegooid, ook worden afzeteisen gesteld waaraan de uitbaters niet willen voldoen.

'Van de nieuwe eigenaar begrepen we dat Trendhopper de discountkant op wil," zegt Edwin van der Horst die de vestiging in Amstelveen uitbaat. "Dat is onze achtergrond niet. We gaan in de zaak iets leuks doen, wat dichter bij onze andere activiteiten zit.'

Samenwerking
Volgens directeur Sander Vroone van Trendhopper is de samenwerking met VME onvermijdelijk om de toekomst van het meubelbedrijf veilig te stellen. 'Dat sommige uitbaters zich daar niet in kunnen vinden, respecteren we.'

Vroone ontkent dat de keten de koers verlegt richting discount. 'We blijven ons richten op jong publiek dat op zoek is naar een hippe woonomgeving. Daar hebben we altijd voor gestaan, maar dat moeten we wel herpakken.'

Eerst wordt Trendhopper gesaneerd waarbij zeven arbeidsplaatsen verdwijnen en het hoofdkantoor in Leusden dichtgaat. Daarna is het volgens Vroone tijd om Trendhopper 'een nieuwe look and feel te geven' en nieuwe vestigingen te openen.

Als het aan de directeur ligt, zijn er over vijf jaar weer veertig tot vijftig zaken. Terugkeer in Amsterdam staat daarbij voorop. 'Daar is plek voor zeker twee vestigingen. We voeren al gesprekken en zullen zien of dat tot resultaat leidt.' (Herman Stil)

Foto's Klaas Fopma

© Klaas Fopma Beeld
© Klaas Fopma
Meer over