Transportsector somber over vooruitzichten

Ondernemers in het beroepsgoederenvervoer en de logistieke dienstverlening zijn nog nauwelijks bereid te investeren. Ze worden tegengehouden door de economische malaise en de verwachting dat in 2012 het transportvolume verder terugvalt. Dat meldde de ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) donderdag.

ANP

Volgens TLN is de investeringsbereidheid sinds de eerste meting in 2003 niet zo laag geweest. In het Conjuctuurbericht van TLN, gebaseerd op onderzoek onder 1500 leden, zegt 81 procent pas op de plaats te maken, 8 procent krimpt zijn capaciteit in en 11 procent zegt wel te willen uitbreiden.

Omzetgroei
De sector liet in de eerste zes maanden van 2011 jaar nog een behoorlijke groei zien. Het tweede kwartaal was met een gemiddelde omzetgroei van 4,3 procent op jaarbasis het beste in vier jaar tijd. Maar in het derde kwartaal viel de omzetgroei terug naar 1,2 procent, om in de laatste drie maanden van het jaar te duikelen naar een groei van 0,4 procent op jaarbasis.

Slecht jaar
Een meerderheid van de ondernemers verwacht dat 2012 een slecht jaar wordt, waar 2011 voor de sector volgens TLN de boeken ingaat als een matig jaar. Behalve met economische tegenwind kampt de sector met overcapaciteit en toenemende concurrentie van buitenlandse transportbedrijven die hun personeel lagere lonen betalen. TLN constateert ook een groeiende weerstand bij veel ondernemers tegen Nederlandse collega's die via bepaalde constructies goedkope chauffeurs uit Oost-Europa inzetten.

Meer over