'Transnistrië vraagt erkenning Rusland'

De autoriteiten van Transnistrië hebben Rusland gevraagd het gebied te erkennen als een onafhankelijke staat. Dat meldde het Russische persbureau ITAR-TASS. De oproep was gericht aan de Russische president Vladimir Poetin en de Federatieraad van Rusland, de Russische Eerste Kamer.

Redactie
De hoofdstad van Transnistrië is Tiraspol. Beeld epa
De hoofdstad van Transnistrië is Tiraspol.Beeld epa

Transnistrië is een feitelijk onafhankelijk, maar internationaal niet erkend Oost-Europees ministaatje. Het heeft zich onafhankelijk verklaard van Moldavië. Een minderheid van de ruim half miljoen inwoners is van Russische afkomst.

Het is niet de eerste keer dat Transnistrië vraagt om erkenning door Rusland. De reden om op die wens terug te komen is de inlijving van de Krim bij Rusland.

'Transnistrië verschilt juridisch niet van de Krim en het proces van hereniging met Rusland zou volgens het Krim-scenario moeten verlopen', aldus Vjatsjeslav Toboeh uit het parlement van Transnistrië.

Onlangs vroeg het parlement van Transnistrië ook al aan de Doema, de Russische Tweede Kamer, om met wetgeving de weg vrij te maken voor aansluiting bij Rusland.

Meer over