Review

Transformers: revenge of the fallen **

Megan Fox en Shia LeBoeuf in de film Transformers. Foto GPD Beeld
Megan Fox en Shia LeBoeuf in de film Transformers. Foto GPD

Regie: Michael Bay
Met: Megan Fox, Shia LaBeouf, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, Ramon Rodriguez

Twee jaar geleden werd Transformers door een opmerkelijk monsterverbond tot een onverbiddelijke kaskraker gesmeed. De verfilming van de gelijknamige tv-cartoon uit de jaren tachtig kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen twee filmstudio's in Hollywood, de Amerikaanse krijgsmacht en speelgoedfabrikant Hasbro, die de rechten op het concept bezit.

Volgens Irakveteraan en speciale Hollywoodverbindingsman luitenant-kolonel Greg Bishop markeert het vervolg Transformers: revenge of the fallen de omvangrijkste samenwerking tussen de Amerikaanse krijgsmacht en filmindustrie uit de geschiedenis.

De echte opperbevelhebber in dit militaire universum is terugkerend regisseur Michael Bay, die aan nuance en subtiliteiten een broertje dood heeft.

Met Bad Boys, The rock, Armageddon en Pearl Harbor liet Bay zich kennen als een bullebak. In zijn oeuvre regent het duizend bommen en granaten en ligt het lot van de mensheid in handen van stoere kerels en ferme knapen, die door smachtende stoeipoezen aanbeden worden. De humor ontstijgt het puberale evenmin: in Revenge of the fallen draaien de grappen om bronstige schoothondjes, droogneukende robots en twee bungelende metalen teelballen.

In 150 oorverdovende minuten schetst de film een hernieuwde confrontatie tussen de mensvriendelijke Autobots en de brute Decepticons, twee buitenaardse robotrassen die hun eeuwenoude vete op aarde uitvechten.

De meeste personages uit de eerste film raken daar opnieuw bij betrokken, maar acteurs Shia LaBeouf, Megan Fox en Josh Duhamel zijn gedegradeerd tot edelfiguranten. De film is een stervehikel voor het nieuwste wapentuig van de krijgsmacht en de indrukwekkende bijdragen van het door George 'Star wars' Lucas opgerichte Industrial Light and Magic, kortweg ILM.

Liefhebbers van het digitale robotleger van ILM komen beter aan hun trekken dan in de voorganger, want Bay schroeft de gehaktmolenmontage van zijn knallende actiescènes tot een inzichtelijker niveau terug. Dat valt toe te juichen, en doet vermoeden dat regisseur en trucagespecialisten een hartig woordje met elkaar hebben gewisseld.

Een betere film levert het echter niet op, want de tweede Transformers is voor het overige een eindeloze herhaling van zetten, waarin de mens volledig ondergeschikt blijft aan het metaal. (BART VAN DER PUT)

Website Transformers: revenge of the fallen

null Beeld
Meer over