Trafigura wilde weer gif dumpen

DEN HAAG - Het Amstelveense bedrijf Trafigura, nauw betrokken bij het gifschandaal met de Probo Koala,is in maart dit jaar weer met een vervuilde scheepslading naar Amsterdam gevaren. Dit keer lieten de autoriteiten het gifschip niet wegkomen.De havenautoriteiten en de Inspectie van Verkeer en Waterstaat traden sloegen meteen alarm. Dit meldden minister van Vrom Jacqueline Cramer en staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga, gisteren in een Kamerdebat over Probo Koala.

Op 10 maart arriveerde een schip met de naam Thorn Thyra, gecharterd door Trafigura, in de haven van Amsterdam. De bemanning zou gemeld hebben de bedoeling te hebben bij afvalinzamelaar Amsterdam Port Services (APS) olieresten te lossen. Bij het afvoeren hiervan ontstond hevige stankoverlast.

De APS waarschuwde de inspectie, die twee dagen later constateerde dat het een zwaar vervuilde lading betrof. Het afval werd vervolgens verwerkt bij Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM), op kosten van Trafigura.

Volgens staatssecretaris Huizinga bewijst de gang van zaken 'dat we geleerd hebben van de gang van zaken rond de Probo Koala'.

Op 3 juli vorig jaar probeerde de Probo Koala, gehuurd door Trafigura, tevergeefs bij de APS afval ter verwerking aan te bieden. Bij het overpompen begon het zo te stinken, dat de APS de Vrom-inspectie waarschuwde. Ook toen kwam het verwerkingsbedrijf ATM in beeld. Maar Trafigura wilde niet opdraaien voor de hoge kosten en eiste de giftige lading terug.

Onder druk van dreigende claims van Trafigura werd het afval door de APS teruggepompt in het schip, dat mocht vertrekken en uiteindelijk in Ivoorkust de giftige lading loosde, met zeker tien doden als gevolg. Huizinga erkende gisteren dat de inspectiedienst destijds was tekortgeschoten.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus benadrukte dat Amsterdam een groot deel van de verantwoordelijkheid draagt voor de gemaakte fouten. Ze toonde zich verbaasd over 'het zwijgen van de gemeenteraad' hierover. ''Maar ik ga er vanuit dat dat verandert als het OM zijn onderzoek heeft afgerond.''

undefined

Meer over