Review

Tournée ****

null Beeld

Regie: Mathieu Amalric
Met: Mathieu Amalric, Miranda Colclasure

Na het okselfrisse kitschfestijn Burlesque, dat werd gered door het gouden keeltje van Christina Aguilera, zien we in de Franse tragikomedie Tournée hoe het er in een echte burlesquerevue aan toe gaat. De film volgt een groep Amerikaanse strippers, die luisteren naar artiestennamen als Mimi Le Meaux, Dirty Martini en Roky Roulette.

De rubensdames (die een versie van zichzelf mogen spelen) zetten de toon met liederlijke acts die in de beste burlesquetraditie humor en pikanterie combineren.

Tijdens hun rommelige tournee door Frankrijk brengt het enige mannelijke groepslid hilariteit als een bepruikte koning Lodewijk die uit de kleren gaat op de tonen van de rock-'n-rollklassieker Louie Louie. Memorabel is de act waarbij een halfnaakt revuemeisje verdwijnt in een reusachtige ballon.

De theateroptredens vormen de achtergrond voor de strubbelingen van impresario Joachim, een sterke hoofdrol van regisseur en scenarist Mathieu Amalric.

In losjes gedraaide opnamen, die doen denken aan het geïmproviseerde filmwerk van John Cassavetes, leren we Joachim kennen als een rasopportunist. De voormalige tv-producent verliet zijn vrouw en twee zoons om het te maken in de Amerikaanse showbizz.

Die missie blijkt mislukt, ook al keert hij naar huis in gezelschap van zijn Amerikaanse revuedames, die hem overigens niet serieus nemen. Als hij zich bemoeit met de inhoud van de optredens, krijgt hij de wind van voren: ''Dit is wel onze show!'' Zijn verweer doet al net zo potsierlijk aan als zijn pedante snorretje: ''Maar dit is mijn land.''

Overigens blijkt niemand in 'zijn land' op hem te wachten. Voormalige zakenrelaties kotsen hem uit en zijn zoons zijn ook niet onder de indruk. Amalric zet zijn personage neer als een wat sneue ritselaar waar je onmogelijk een hekel aan kunt hebben.

Door zijn eenzaamheid af te zetten tegen de levendigheid van de wereld van de revue, krijgt het portret des te meer diepte. (FRITZ DE JONG)

null Beeld
Meer over