'Tough tenor' Griffin was de allersnelste

'Als ik muziek maak, raak ik zo opgewonden dat ik die wil verslinden zoals een kind snoep naar binnen werkt,'' zei jazzlegende Johnny Griffin ooit over zijn snelle speelstijl die hem de titel The fastest player in the West opleverde. De bebopmuzikant die, vanwege zijn geringe lengte eveneens de bijnaam 'kleine reus' had, overleed vrijdag. Hij werd tachtig jaar.

Griffin werd op 24 april 1928 geboren in Chicago. Hij ging naar de DuSable High School waar hij les kreeg van de gerenommeerde pedagoog Capt. Walter Dyett, die ook zangers Nat King Cole en Dinah Washington en saxofonisten Gene Ammons en Von Freeman tot zijn studenten mocht rekenen. Op zijn veertiende trad Griffin al her en der op en vier jaar later voegde hij zich bij de big band van Lionel Hampton. Niet alleen verhuisde hij hiervoor naar New York, hij stapte ook over van alt- naar tenorsax. Zijn naam vestigde Griffin met de albums Introducing Johnny Griffin (1956) en A blowing session (1957) waarop ook John Coltrane te horen was. Eind jaren vijftig speelde hij zowel bij Art Blakey's Jazz Messengers als bij het kwartet en sextet van Thelonius Monk.

Gedurende deze jaren ontwikkelde hij zijn eigen stijl, te herkennen aan zijn razendsnelle notenreeksen. ''Iedereen noemde me altijd een racepaard maar feel good is mijn ding,'' vertelde Griffin in 1995 aan de Los Angeles Times. ''Art Blakey zei altijd tegen me dat ik op die saxofoon ragde alsof ik met een machinegeweer bezig was, maar dan zei ik: 'Ja man, maar het zijn de kogels van de liefde'.

In 1963 verhuisde hij naar Parijs. In 1978 verkaste hij naar het Nederlandse Bergambacht om zeven jaar later - met zijn tweede vrouw Miriam - terug te keren naar Frankrijk. Indertussen had hij zich ontpopt tot een van de meest gevraagde Amerikaanse jazzmuzikanten in Europa. Tijdens zijn meer dan vijftig jaren omspannende carrière speelde hij met grote namen als Dizzy Gillespie, Rita Reys, Toots Thielemans en Quincy Jones. Ondanks zijn gevorderde leeftijd bleef Griffin optreden. In 2007 stond hij nog nog op het North Sea Jazz festival in Rotterdam. Zichzelf bewijzen hoefde hij allang niet meer, vertelde hij in 1993 in een interview. ''Wat moet ik op deze leeftijd nog bewijzen? Tegenwoordig concentreer ik me meer op de schoonheid in de muziek, de humaniteit.'' (HET PAROOL)

Johnny Griffin live op North Sea Jazz 2007. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Johnny Griffin live op North Sea Jazz 2007. Foto ANP/Robert Vos
Meer over