Tot nu toe 11 slachtoffers door vuurwerk

Vuurwerk heeft voor zover bekend tot nu toe elf slachtoffers gemaakt. Annekatrien van der Kar van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zei vandaag dat dit aantal slachtoffers vergelijkbaar is met dat in andere jaren. Opnieuw raken mensen vooral aan hun handen gewond.

Redactie
Twee jongens spelen met vuurwerk op straat. Beeld anp
Twee jongens spelen met vuurwerk op straat.Beeld anp

Het kan zijn dat het aantal vuurwerkgewonden hoger ligt, omdat niet alle artsen hier nu al melding van doen. Na de jaarwisseling komt de NVPC met een definitief aantal vuurwerkslachtoffers.

De plastisch chirurgen vrezen dat de kortere periode waarin dit jaar vuurwerk afgestoken mag worden, niet veel uitmaakt voor het aantal beschadigde vingers en handen. Andere jaren werd al duidelijk dat veel gewonden buiten de gedoogtijd vielen.

Rond oud en nieuw 2013/2014 hebben plastisch chirurgen 76 vuurwerkslachtoffers behandeld, waarbij 232 vingers waren aangedaan. 63 vingers moesten helemaal geamputeerd worden, zeven mensen raakten hun hele hand kwijt. Handen en vingers zijn nauwelijks te beschermen tegen exploderend vuurwerk. Anders ligt dat bijvoorbeeld bij ogen, die beschermd kunnen worden door een vuurwerkbril.

Knutselen

Knutselen met vuurwerk is een 56-jarige Zwollenaar duur komen te staan. Hij raakte gisterenavond ernstig gewond toen hij in zijn woning vuurwerk aan het maken was. Er ontstond een explosie en brand. Dat heeft de politie vandaag gemeld.

Hij is met ernstige verwondingen aan gezicht en handen naar het ziekenhuis gebracht. Nadat de brandweer chemicaliën en grondstoffen voor de vervaardiging van vuurwerk had aangetroffen, werden naastgelegen woningen aan Kolbleikolk voor de zekerheid ontruimd.

Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld. Een verkeerde behandeling van de stoffen waar de man mee bezig was, heeft waarschijnlijk tot de explosie geleid.

Meer over