Tot 6700 woningen in het nieuwe Hamerkwartier

Het Hamerkwartier is met potentieel 6700 woningen een slapende reus onder de nieuwbouwlocaties van de stad. Illustere namen als Draka, Stork én Hotel de Goudfazant wijken voor de honger naar woonruimte.

Ruben Koops
Nu is het bedrijvigheid wat de klok slaat in het Hamerkwartier, straks ligt hier een nieuwe woonwijk waar ook gewerkt kan worden Beeld Rink Hof
Nu is het bedrijvigheid wat de klok slaat in het Hamerkwartier, straks ligt hier een nieuwe woonwijk waar ook gewerkt kan wordenBeeld Rink Hof

Want ook de oude loods waarin ruim tien jaar het razend populaire restaurant is gevestigd, gaat over een paar jaar waarschijnlijk tegen de vlakte. Het staat allemaal in de Projectnota Hamerkwartier, die de gemeente deze week ter inspraak openbaart.

Ingeklemd tussen de Vogelbuurten van Noord en de chemische fabriek Albemarle ligt een gebied dat al sinds de drooglegging in de negentiende eeuw is bestemd voor de bedrijvigheid. Eerst als industriegebied, met de machinefabrieken van Kromhout, ADM en Draka.

Bedrijventerrein
Sinds het vertrek van de laatste activiteiten van Draka in 2014 is deze noordoever van het IJ hoofdzakelijk een bedrijventerrein, waar bekende jeansmerken en bierbrouwer Oedipus zijn neergestreken.

Ook de veerponten van het GVB 'slapen' hier 's avonds, in de oude pont­haven die in 1930 voor dat doel werd aangelegd.

Maar de transformatie naar woningbouw, 30 procent sociale huur, 40 procent middenhuur en -koop, en 30 procent in het hoge segment, betekent niet dat alle werkgelegenheid verdwijnt. In de plannen stelt de gemeente dat het aantal arbeidsplaatsen in het Hamerkwartier kan verdubbelen tot 5000.

Net als vroeger moeten wonen en werken weer naast elkaar gebeuren, zonder de ruimte- en tijdverslindende noodzaak tot forensen.

Ook de naastgelegen Vogelbuurt en Vogeldorp, twee van de armste buurten van de stad, moeten een impuls krijgen door de nieuwbouw.

Hamerblok
Het nieuwe Hamerkwartier wordt wel een 'woon-werkwijk', want de immense populariteit van Amsterdam dwingt de gemeente om woningbouw steeds meer ruimte te geven.

In eerdere plannen werd nog gesproken over een wijk met 2400 woningen. Door het gebied sindsdien als versnellingslocatie aan te wijzen, is dat inmiddels gestegen tot 6700 appartementen.

Om deze enorme groei van het aantal woonmeters mogelijk te maken, heeft gemeentelijk stedenbouwkundige Ron van Heusden het Hamerblok bedacht. Op kavels van ongeveer 500 vierkante meter moeten appartementencomplexen verrijzen in verschillende hoogten, inclusief een woontoren tot 60 meter.

Rond de hogere gebouwen staat aaneengesloten laagbouw tot 8 meter, waar bedrijven en winkels in gevestigd worden.

Op het dak van die laagbouw wordt dan de (groene) publieke buitenruimte aangelegd, waar de bewoners van het Hamerblok kunnen ontspannen.

Door deze inpassing wordt het Hamerkwartier groter dan de Sluisbuurt (5500 woningen) of Sloterdijk-Centrum (1500 woningen).

140 meter hoog
Rond de ponthaven komt zelfs ruimte voor enkele gebouwen tot 140 meter, de hoogste categorie in Amsterdam. De daadwerkelijke bouw is aan de markt.

De gemeente heeft hier maar weinig te eisen, want het Hamerkwartier is grotendeels in handen van private bedrijven die er strategisch grond hebben gekocht.

Een blikvanger voor de buurt vindt de stad niet nodig. Dat moet de fietsbrug over het IJ worden die het Hamerkwartier zal verbinden met de Jan Schaeferbrug en het Java-eiland.

In de nieuwbouw komt veel ruimte voor horeca, dus voor succesnummers als de Goudfazant hoeft het doek niet te vallen. De oude Kromhouthal, overigens geen monument, kan blijven staan.

Langs het IJ komt een groenstrook van 50 meter breed, die uiteindelijk helemaal vanaf de Oranjehaven tot aan de NDSM-werf moet lopen. De ontwerpers zien het Hamerkwartier als voorbeeld voor de noordelijke IJ-oevers van de toekomst.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over