Tot 20 jaar cel in moordzaak Bijlmer

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag celstraffen tot 20 jaar opgelegd wegens de fatale overval op de Nigeriaan Jude Wehweh.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De overval had plaats op 7 december 2009 in de woning van het slachtoffer aan de Millingenhof in Amsterdam-Zuidoost. De daders mishandelden Wehweh ernstig nadat ze het huis waren binnengedrongen. Uiteindelijk werd hij tijdens een worsteling gewurgd en vertrokken de daders zonder buit. De rechtbank veroordeelde de 23-jarige Sergio G. tot 20 jaar cel. Het OM had een celstraf geëist van 18 jaar cel tegen hem en tbs of 20 jaar gevangenisstraf indien de rechtbank geen tbs zou opleggen.

De rechtbank achtte bewezen dat G. Wehweh van het leven heeft beroofd en een dag later zijn woning in brand heeft gestoken om sporen te wissen. Hij heeft zelf tijdens de zitting verklaard dat het verhaal van twee bekennende medeverdachten is gelogen. Verder wilde hij niets kwijt over de zaak. Het OM eiste tbs tegen G. omdat hij geen controle zou hebben over zijn agressie en trekken zou vertonen van een psychopaat. De rechtbank zag hiervan af, omdat niet vast is komen te staan dat tijdens het plegen van het misdrijf sprake was van een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens.

'Nauwelijks voorstelbaar leed'
G.'s broer Angelo (20) moet 15 jaar de cel in en zijn neef Dwight van A. (29) kreeg 14 jaar opgelegd. Een vierde verdachte, Clifton van A., eveneens een neef van G., is in augustus aangehouden in Suriname en staat daar terecht. Een vriendin van het slachtoffer, die volgens het OM aan een van de mannen had verteld dat de Wehweh veel geld had, is vrijgesproken.

Volgens de rechtbank is het slachtoffer een ''nauwelijks voorstelbaar, verschrikkelijk'' leed aangedaan in de laatste minuten van zijn leven. Door later op vier plekken in de woning brand te stichten om bloedsporen te wissen, is verder het al immense verdriet van de weduwe van het slachtoffer vergroot en zijn de eigendommen en levens van de directe buren in gevaar gebracht, luidde het vonnis.

Meer over