Topvrouw SPD kapt gespreksronde homohuwelijk boos af

De coalitiebesprekingen van de Duitse christendemocraten (CDU/CSU) en sociaaldemocraten (SPD) verkeren in zwaar weer. SPD-vicevoorzitter Manuela Schwesig heeft volgens Duitse media dinsdag boos een gespreksronde over het homohuwelijk afgebroken en de hele Grote Coalitie van de twee partijen in twijfel getrokken.

Manuela Schwesig Beeld reuters
Manuela SchwesigBeeld reuters

'Ik kan de SPD-leden onder deze omstandigheden niet aanbevelen in te stemmen met een coalitie-overeenkomst', zei Schwesig in de nacht van maandag op dinsdag, nadat overleg over het homohuwelijk was stukgelopen. Het was volgens de krant Die Welt voor het eerst dat overleg tussen de partijen zo stormachtig werd afgekapt en er met stopzetting van de onderhandelingen werd gedreigd.

Er was onenigheid over het huwelijk, dat de christendemocraten beslist niet volledig open willen stellen voor mensen van hetzelfde geslacht en de SPD juist wel.

Ondergang
Bij de parlementsverkiezingen op 22 september won de CDU/CSU, maar verloor door de 'ondergang' van de centrumrechtse liberalen van de FDP de meerderheid in de Bondsdag. De christendemocraten van bondskanselier Merkel zijn nu aangewezen op de SPD. De leden van de SPD moet stemmen over een eventuele coalitie.

Meer over