Topman Zoellick verlaat Wereldbank

De Amerikaanse topman van de Wereldbank, Robert Zoellick, legt eind juni zijn functie neer. Dat maakte de Wereldbank vandaag bekend. Zoellicks eerste vijfjarige termijn als hoogste baas van de ontwikkelingsbank loopt op 30 juni af.

ANP/Redactie
De Amerikaanse topman van de Wereldbank, Robert Zoellick Beeld AFP
De Amerikaanse topman van de Wereldbank, Robert ZoellickBeeld AFP

De voormalige handelsambassadeur van de Verenigde Staten was de 11e president van de Wereldbank en de 11e Amerikaan die de functie bekleedde.

De Wereldbank staat er volgens Zoellick 'gezond en sterk' voor. 'Daarom is het tijd voor mij om verder te gaan en nieuw leiderschap te ondersteunen.'

Volgens een ongeschreven regel leveren de VS altijd de baas van de Wereldbank en komt de leider van zusterorganisatie het Internationaal Monetair Fonds (IMF) altijd uit Europa. De Wereldbank nam in april vorig jaar voorstellen aan die ertoe moeten leiden dat ook kandidaten uit andere landen een kans maken op de baan.

Als kandidaten voor de post worden onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de voormalige economisch adviseur van het Witte Huis Larry Summers genoemd. De Republikein Zoellick zou zelf kans maken op een baan in de nieuwe Amerikaanse regering, als een partijgenoot van hem de presidentsverkiezingen wint in november.

Robert Zoellick prees de historische rol die de Wereldbank in de afgelopen jaren tijdens de diverse economische crises heeft gespeeld. Onder zijn leiding verstrekte de bank voor een recordbedrag van 247 miljard dollar aan hulp op het gebied van onder meer infrastructuur, landbouw, handelsfinanciering, onderwijs en zorg.

Meer over