Topman Lufthansa stapt over naar farmacieconcern Roche

De bestuursvoorzitter van Lufthansa, Christoph Franz, wordt de nieuwe voorzitter van het Zwitserse farmacieconcern Roche. Dat maakte het concern maandag bekend. Zwitserse en Duitse media berichtten afgelopen weekend al over de overstap van de bestuurder.

Redactie
Bestuursvoorzitter van Lufthansa Christoph Franz gaat volgend jaar aan de slag bij Roche. Beeld ap
Bestuursvoorzitter van Lufthansa Christoph Franz gaat volgend jaar aan de slag bij Roche.Beeld ap

De 53-jarige Duitser is sinds 2011 commissaris bij Roche en zal tijdens de aandeelhoudersvergadering in maart worden voorgedragen aan de aandeelhouders. De huidige voorzitter van dat bedrijf, Franz Humer, wil zijn functie komend voorjaar neerleggen.

Franz zal zich bij Lufthansa niet beschikbaar stellen voor een nieuwe termijn als topman. Zijn huidige contract, dat loopt tot eind mei 2014, zal hij gewoon uitdienen. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend. Duitse media wezen maandag medebestuurder Carsten Spohr (45), die de passagierstak van Lufthansa leidt, aan als de grootste kanshebber.

Financieel wordt Franz naar eigen zeggen niet veel wijzer van zijn overstap. Zijn keuze voor Roche is mede ingegeven door het feit dat zijn familie in Zwitserland woont. Voordat Franz de hoogste baas werd van Lufthansa, gaf hij leiding aan de Zwitserse dochtermaatschappij Swiss.

Lufthansa zit midden in een grootscheepse herstructurering. Onder meer door 3500 banen te schrappen wil het luchtvaartconcern de winst in de periode tot en met 2015 met minstens 1,5 miljard euro laten stijgen.

Meer over