Topinkomens stijgen weer

Na drie jaar van daling zijn de topinkomens vorig jaar weer gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van topbestuurders van 134 grote bedrijven. De stijging hangt samen met de stelselmatige verhoging van het basissalaris van topbestuurders, dat met 6 procent opliep naar gemiddeld 512.000 euro.

Topman van kabelbedrijf Ziggo, Bernard Dijkhuizen Beeld anp
Topman van kabelbedrijf Ziggo, Bernard DijkhuizenBeeld anp

De topman met het hoogste inkomen was Bernard Dijkhuizen van kabelbedrijf Ziggo. Hij ontving in 2012 ruim 15,7 miljoen euro, vooral dankzij een groot aandelenpakket dat hij kreeg bij de beursgang van Ziggo. Op de tweede plaats in de ranglijst staat ASML-topman Eric Meurice, met een jaarinkomen van ruim 11,2 miljoen.

Hoogste vrouw in de topverdienerslijst is Nancy McKinstry van uitgeefconcern Wolters Kluwer. Ze staat op de vierde plaats met een inkomen van ruim 6,5 miljoen euro.

Zorgwekkend
FNV-voorzitter Ton Heerts zegt in de krant dat hij de groeiende loonkloof tussen de top en de werkvloer zorgwekkend vindt. 'Dat je met zulke inkomens nóg meer zou moeten verdienen, terwijl werknemers en mensen met een uitkering koopkracht inleveren, is ook totaal niet uit te leggen', zegt Heerts. Hij vindt dat de top zich zou moeten matigen.

Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry van Wolters Kluwer. Beeld anp
Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry van Wolters Kluwer.Beeld anp
Meer over