Update

Topcrimineel Stanley Hillis doodgeschoten

Op deze foto uit de jaren '90 staan de hoofdrolspelers uit 'de Groep Amsterdam'. Op de voorgrond in het zwart Stanley Hillis, met om zijn nek de arm van de inmiddels vermoorde Rick van de Bunt. De kale man derde van links is Mink Kok, de man die boven iedereen uittorent, is volgens justitie Jan Femer, alias 'de Snor', geliquideerd in 2000. Dino Soerel staat uiterst rechts. Foto Het Parool Beeld
Op deze foto uit de jaren '90 staan de hoofdrolspelers uit 'de Groep Amsterdam'. Op de voorgrond in het zwart Stanley Hillis, met om zijn nek de arm van de inmiddels vermoorde Rick van de Bunt. De kale man derde van links is Mink Kok, de man die boven iedereen uittorent, is volgens justitie Jan Femer, alias 'de Snor', geliquideerd in 2000. Dino Soerel staat uiterst rechts. Foto Het Parool

AMSTERDAM - De man die rond het middaguur is geliquideerd in de Fizaustraat in de Watergraafsmeer is de bekende crimineel Stanley Hillis (Den Haag, 1946), alias 'de Ouwe'. Hij speelde decennia een hoofdrol in de hoofdstedelijke onderwereld.

Hillis overviel sinds de jaren zeventig banken. In 1979 schoot hij een agent neer in de Bijlmer. Hij werd gepakt en veroordeeld, maar ontsnapte uit de gevangenis. In het televisieprogramma van Sonja Barend liet hij zich, vermomd met een buitenmodel zonnebril en een pruik, interviewen. Hij vertelde bang te zijn dat de politie in haar jacht op hem zijn gezondheid in gevaar zou brengen.

Begin jaren negentig behoorde hij tot de kopstukken in de Amsterdamse onderwereld waarop het Interregionaal Rechercheteam (IRT) joeg. Hij deed zaken met andere bekende Amsterdamse criminelen zoals Jan Femer, Mink Kok, Sam Klepper en Johnny Mieremet. Vastgoedmagnaat Willem Endstra bestempelde hem in zijn geheime gesprekken met de recherche als 'een heel grote' en gevaarlijke crimineel in het driemanschap met Willem Holleeder en Dino Soerel. Dan weer beschreef Endstra Holleeder als het grootste gevaar; dan weer Soerel; dan weer Hillis.

Terwijl een reeks bekende criminelen werd geliquideerd - onder wie Femer, Klepper en Mieremet - en Holleeder en Soerel in grote strafzaken verwikkeld raakten, bleef Hillis letterlijk en figuurlijk buiten schot. In verscheidene zaken werd hij gearresteerd of als getuige verhoord, maar hij zat de laatste jaren nooit lang in de cel. Hillis dreef officieel een antiekzaak in Amsterdam-Noord, maar bleef op de achtergrond volop actief in de onderwereld.

Wie achter zijn liquidatie zit, is nog volstrekt onduidelijk. Hillis werd in zijn eigen auto geliquideerd op een afgelegen plek nabij de sportvelden van Drieburg. Getuigen zagen de daders wegrijden in een blauw of grijs Volkswagen Transporter met kenteken 27-BN-JH. Het busje is voor het laatst gezien op de Spaklerweg. (PAUL VUGTS)

Stanley Hillis verscheen in de jaren tachtig vermomd in de talkshow van Sonja. Foto Vara Beeld
Stanley Hillis verscheen in de jaren tachtig vermomd in de talkshow van Sonja. Foto Vara
Meer over