Topambtenaar Bekker leidt sanering overheid

DEN HAAG - De jurist Roel Bekker gaat als topambtenaar de reorganisatie van de rijksoverheid leiden.De ministerraad heeft hem vrijdag op voorstel van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken benoemd. De nieuwe secretaris-generaal wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van plannen om te komen tot een kleinere overheid met minder bureaucratie en administratieve lasten.

Bekker (60), die staats- en administratief recht studeerde, is sinds 1998 secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Eerder was hij plaatsvervangend secretaris-generaal bij Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en senior partner bij Twijnstra Gudde Management Consultants. Bekker komt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken te vallen.

Het kabinet heeft ook enkele andere topambtenaren benoemd. Leon van Halder (52) zal als directeur-generaal minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie ondersteunen. Van Halder is sinds 2001 directeur-generaal Koninkrijksrelaties en Bestuur.

De socioloog Marcel van Gastel (54) zal als directeur-generaal minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin bijstaan. Van Gastel blijft directeur-generaal Maatschappelijke Zorg, een functie die hij sinds 2002 heeft.

De econoom Geert van Maanen (56) wordt secretaris-generaal van het ministerie van VWS. Hij is sinds 2003 secretaris-generaal van Verkeer en Waterstaat.

De 54-jarige Wim Kuijken, de huidige secretaris-generaal van Algemene Zaken, wordt overgeplaatst naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hij blijft voorzitter van het overleg van secretarissen-generaal. Richard van Zwol (42) volgt Kuijken op als secretaris-generaal van Algemene Zaken. Hij was al raadadviseur en plaatsvervangend secretaris-generaal op dit ministerie. Van Zwol ondersteunde premier Jan Peter Balkenende in de afgelopen jaren op staatsrechtelijk en economisch gebied.

De politicoloog Chris Buijink (52) wordt secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Zaken. Hij was directeur-generaal van Ondernemen en Innovatie van EZ.

Alle benoemingen gaan rond 1 april in. (ANP)

undefined

Meer over