Top 600 vol kanslozen

Een straatrover wordt gearresteerd in het centrum van Amsterdam. © ANP Beeld
Een straatrover wordt gearresteerd in het centrum van Amsterdam. © ANP

Van de eerste groep onderzochte verdachten uit de Amsterdamse Top 600 van jonge, gewelddadige criminelen, heeft slechts vier procent een diploma.

Uit een analyse van enkele honderden verdachten blijkt dat de jongens nauwelijks perspectief hebben op een baan - wat het onaannemelijk maakt dat ze uit de misdaad zullen stappen.

Onderzoek door de GGD bevestigt bovendien het vermoeden dat bijna alle verdachten lijden aan (zware) psychische stoornissen, persoonlijkheidsproblemen en (ernstige) verstandelijke beperkingen. Veel van de jongens gebruiken drugs.

Van de eerste 250 verdachten uit de Top 600 op wie de politie jaagt, zit een kwart nu in de cel.

In 2011 zijn 394 leden van de Top 600 aangehouden, omdat ze op heterdaad zijn betrapt of zijn opgespoord. Van hen zijn 145 voor langere tijd vastgezet door de officier van justitie, omdat ze van een zwaarder misdrijf worden verdacht. In de Bijlmerbajes zijn voor deze groep 120 cellen gereserveerd. Deskundigen moeten daar met hen aan de slag. Voor elk Top 600-lid is een pakket maatregelen samengesteld uit 125 opties om de jongens op het rechte pad te brengen.

De politie houdt de eerste 250 geselecteerde leden van de Top 600 sinds vorig voorjaar scherp in de gaten. In 1658 gevallen werd in de politiesystemen melding gemaakt van observaties van of contact met de verdachten. Dat zijn gemiddeld zeven meldingen per persoon, die overigens niet altijd met een misdrijf te maken hebben. (Paul Vugts)

Meer over