Top 5 nieuwe hotspots in Amsterdam

In het Amsterdamse straatbeeld verschijnen elke dag weer nieuwe parels. In de rubriek Net Open worden ze door de Paroolredactie besproken. Dit zijn de beste vijf van de afgelopen drie maanden.


Redactie
Renato's Osteria Beeld Roï Shiratski
Renato's OsteriaBeeld Roï Shiratski

5. IJsmanschap
In Amsterdam geen gebrek aan grote ijswinkels in felle kleuren en vol droge chocoladewafels. IJsmanschap is daarop een reactie. Het is de eerste ambachtelijke popsiclebar van Nederland en al het ijs wordt gemaakt zonder kunstmatige smaak- en kleurstoffen.

Naast ijslolly's in bekende smaken verkoopt IJsmanschap ook bijzondere ijsjes, zoals Fior di Latte met wijn en gepocheerde vijgen (€3,50). En de favoriet van eigenaar Martijn Doets, en tevens zijn signature: champagne-framboos met een witte-chocoladetopping (€3,50).

IJsmanschap Beeld Roï Shiratski
IJsmanschapBeeld Roï Shiratski


4. Chicks & Coqs

Pand10, onderdeel van hotel De L'Europe, probeert met tijdelijke restaurants een jongere doelgroep te bereiken. Voor dit pop-upconcept is Pand10 voor tien weken omgetoverd in Chicks & Coqs, een Peruaans kiprestaurant vol kleurige posters en Latijns-Amerikaanse muziek. De menukaart is samengesteld door sterrenchef Richard van Oostenbrugge, maar eten is niet het enige belangrijke bij Chicks & Coqs; er is een uitgebreide cocktailkaart én er worden feesten gehouden.

Chicks & Coqs Beeld Roï Shiratski
Chicks & CoqsBeeld Roï Shiratski


3. Schoenmakerette

De Schoenmakerette is een knus winkeltje met een huiskamersfeer en een jonge, vrolijke vrouw achter de toonbank. Van oudsher is de schoenmakerij een mannenwereld, maar met de machines van tegenwoordig kan iedereen het. "Toch zijn er nauwelijks vrouwen die schoenmaker worden," zegt eigenaresse Dijkhof. En dat vindt ze raar: "Vrouwen zijn er geknipt voor: ze hebben oog voor detail en welke vrouw houdt nou niet van schoenen?"

Schoenmakerette Beeld Roï Shiratski
SchoenmakeretteBeeld Roï Shiratski


2. Kopstootbar

Ouwelullendrank toegankelijk maken voor jongeren, dat is het doel dat de 'drie beste gabbers' Maarten, Jamie en Sunny voor ogen hebben. Jajem, hun eigen jenever, is de uitkomst. De gedistilleerde drank is op en top Amsterdams: gemaakt in de stad, met ingrediënten uit de stad. Ze verkopen het in de Kopstootbar, volgens drie recepten: de Classic, de Real Man Kopstoot (waar de jenever voor het gemak ín het bier wordt gegooid), en de Lady Kopstoot (witbier in een klein vaasje met een jenevertje ernaast).

Kopstootbar Beeld Roï Shiratski
KopstootbarBeeld Roï Shiratski


1. Renato's Osteria

Elke avond voor het begin van de dienst, al jaren, eet het personeel van Renato's pizzeria met elkaar pasta. Net zoals een echte Italiaanse familie. Die pasta's vielen bij iedereen zo goed in de smaak dat eigenaren Freek en Kim besloten ook een pastarestaurant te beginnen: twintig meter van de pizzeria vandaan. Het doel van het restaurant is een echte huiskamer te worden. Reserveren is daarom niet mogelijk. "Je moet gewoon kunnen langskomen," aldus Schraa. Als de tafeltjes bezet zijn, zijn er aan de zijkanten drie bars waar gasten kunnen aanschuiven.

Renato's Osteria Beeld Roï Shiratski
Renato's OsteriaBeeld Roï Shiratski

Ken jij een nieuw tentje? Vertel het ons en stuur een mailtje naar open@parool.nl

Meer over