Review

Tony 10 ***

null Beeld

Regie: Mischa Kamp
Met: Faas Wijn, Annet Malherbe, Jeroen Spitzenberger, Rifka Lodeizen

Aan het einde van de naar hem genoemde familiefilm wordt Tony (Faas Wijn) tien jaar oud. Maar voor het zover is, heeft het jongetje andere zorgen dan de vraag wie er op zijn feestje zullen komen. In een geestige proloog zien we hoe zijn vader Gilles (Jeroen Spitzenberger) opklimt van kraandrijver via voorzitter van de Europese Stuurgroep Verticaal Vervoer tot minister van Verkeer en Waterstaat.

Steeds minder is Gilles er voor zijn gezin. Tony vermoedt dat dit komt doordat pa een romance heeft met de koningin. De scène waarin het jongetje hare majesteit tijdens een potje tafeltennis confronteert met zijn verdenkingen, is één van de hoogtepunten van de film, zoals eigenlijk alle scènes met de adellijk rondfladderende Annet Malherbe.

Uiteindelijk spant de innemende Tony met de koningin samen om zijn uit elkaar groeiende ouders weer samen te brengen.

Omdat de film goeddeels is gefilmd vanuit Tony's kinderperspectief, moeten we wel accepteren dat hij zijn toffer dan toffe vader adoreert. Een vader, die door de ogen van een volwassene in feite een groot kind is, die met zijn onverantwoordelijke gedrag Tony's moeder (Rifka Lodeizen) ongewild in de ondankbare rol van de hysterische huilebalk duwt.

Vanuit datzelfde kinderperspectief zijn ook de veranderingen van toon wellicht te verklaren: regelmatig wordt de verhaallijn onderbroken voor - op zich best komische - intermezzo. Geinig is de spreekbeurt van Tony's klasgenootje over een kip. Maar het kan ook té lollig, zoals Carlo Boszhards gemakzuchtige karikatuur van een fatterige schoolmeester.

Met regisseur Mischa Kamp (Het paard van Sinterklaas) en scenarist Mieke de Jong (Iep!) heeft Tony 10 filmmakers aan het roer staan die weten hoe je een volwassen kinderfilm moet maken. In hun eerste samenwerking hebben ze helaas niet helemaal het juiste evenwicht gevonden tussen Kamps invoelendheid en de associatieve verhaalsprongen van De Jong.

Vrolijk en licht is Tony 10 wel. En dat is natuurlijk best een prestatie in een film over echtscheiding. (Fritz de Jong)

null Beeld
Meer over