Tommy Hilfiger geeft Al Gore-feestje

Al Gore sprak twee jaar geleden in Amsterdam op een conferentie over duurzaamheid. ANP/Marcel Antonisse Beeld
Al Gore sprak twee jaar geleden in Amsterdam op een conferentie over duurzaamheid. ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDM - Al Gore zelf arriveert pas vandaag, dinsdag 14 oktober. Voor zijn medewerkers werd gisteravond al groots uitgepakt bij Tommy Hilfiger aan het Rokin. Gore komt naar Nederland voor het vervolg op zijn beroemde lezing An inconvenient truth.

Geen enkel ander Europees land is door Gore in het kader van zijn klimaatcampagne bezocht - ja, hij haalde een keer een eredoctoraat in Zwitserland op - en nu komt hij al voor de tweede keer naar Amsterdam. En niet zonder reden - wethouder Marijke Vos haalde het in haar toespraak voor de campagnemedewerkers nog maar even in de herinnering: Nederland figureerde in de Oscarwinnende documentaire An inconvenient truth. Een animatie liet zien hoe het laagliggende land bij verdere stijging van de zeespiegel zal onderlopen, wat elf miljoen mensen dakloos maakt.

Maar de problematische ligging is niet de enige reden. Jenny Clad, directeur van Gores The Climate Project, noemt Amsterdam met zijn progressieve denken over duurzaamheid een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Ze sprak voor een select gezelschap van ongeveer honderd man uit India, Groot-Brittannië, Indonesië, Rusland, Australië en Spanje. Zij hebben met in totaal 2500 medewerkers het stokje van Al Gore overgenomen en samen nu al voor meer dan vier miljoen mensen hun eigen versie van zijn lezing gegeven.

Wethouder Vos zet voor hen de ambitieuze doelstellingen uiteen. Amsterdam wil in 2015 klimaatneutraal zijn. Dat moet onder meer bereikt worden door gebruik van groene elektriciteit en betere isolatietechnieken in de gebouwen.

''Gefeliciteerd met zo'n prachtige stad,'' proost de Spanjaard Jesus Martinez-Linares. In de feestzaal van Tommy Hilfiger - het bedrijf sponsort het evenement - worden Gores assistenten in de watten gelegd. De champagne vloeit, aan tafels met roze, gele en rode rozen en grote kandelaars bij gedimd licht. Serveersters in Hilfigerkleding staan bij een buffet van verscheidene salades, met appeltaart toe. Ook zonder Gore hangt er volgens de aanwezigen al een heel bijzondere sfeer. ''Dit voelt alsof je je familie ontmoet,'' zegt Martinez-Linares. ''Wij begrijpen elkaar.''

Martinez-Linares werkte als klimaatonderzoeker aan de universiteit van Sevilla. Al voordat hij Gore ontmoette, had hij zijn eigen lezing over het klimaat. ''Maar die van Gore was veel beter,'' lacht hij. Zijn tafelgenote Anjuli Pundit struikelt over haar woorden in haar enthousiasme om over de initiatieven in India te vertellen.

De afgelopen twee jaar zijn beiden en hun collega's allemaal een week lang door Gore zelf getraind. Ze zijn gegrepen door de magie van Gore. Martinez-Linares: ''Hij is van een andere planeet. Die man heeft zo'n charisma, dat kan je via de televisie niet voelen, dat moet je meemaken.'' Pundit: ''Hij zuigt je mee naar binnen; hij verleidt je.''

Ook marketingadviseur Maurits Groen, de man die Gore naar Nederland haalde - het resultaat van honderden e-mails en torenhoge telefoonkosten gedurende anderhalf jaar - is onder de indruk. ''Als hij binnenkomt, gebeurt er iets. Noem mij een politicus die al meer dan tien jaar met zoveel toewijding met een onderwerp bezig is.'' (HET PAROOL)

Meer over