Toeristensector rekent op tegenvallend seizoen

AMSTERDAM - Het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) verwacht dat het aantal buitenlandse toeristen voor het eerst in jaren zal afnemen. Amsterdam lijkt zich enigszins aan de malaise te onttrekken.

Tot voor kort ging het NBTC nog uit van een stijging van twee procent. In plaats daarvan verwacht het bureau nu een daling van één procent. De terugval blijft niet beperkt tot Nederland. Hoge brandstofprijzen, oplopende inflatie en een dalend consumentenvertrouwen missen hun uitwerking niet in Europa.

Europa is met een jaarlijkse omzet van circa 316 miljard euro veruit de grootste vakantiemarkt ter wereld. De afgelopen jaren bleven de inkomsten onveranderd met drie procent toenemen. Voor het eerst in zeven jaar lijkt de sector nu op een daling af te stevenen.

Voor definitieve cijfers is het nog te vroeg. Maar in veel Europese landen lijkt sprake van een dramatische daling van het aantal vakantiegangers. De hotelvakbond in Frankrijk bijvoorbeeld schat dat de omzetten in bars en restaurants, afhankelijk van de regio, dit jaar tussen de tien en twintig procent zullen afnemen. Spanje, na de VS de populairste vakantiebestemming ter wereld, zag het aantal buitenlandse bezoekers in juli met acht procent slinken. Vooral het aantal autotoeristen nam fors af.

De Italiaanse horeca voorziet dit jaar een daling van zes procent in het aantal hotelgasten. Zelfs in Kroatië, waar de toeristenindustrie inmiddels vijf procent van het bruto nationaal product uitmaakt, lijkt de stormachtige groei tot stilstand te zijn gekomen.

Hotels en touroperators zagen in juli en augustus voor het eerst een afname van het aantal gasten. In Nederland lijkt de terugval vooralsnog beperkt te blijven. Sinds 2004 is het aantal inkomende toeristen gestaag blijven groeien, met uitschieters van respectievelijk tien miljoen bezoekers in 2005, 10,7 miljoen in 2006 en elf miljoen vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar zette de daling in.

Van januari tot en met mei deden in totaal ruim vier miljoen bezoekers ons land aan, vier procent minder dan in dezelfde periode in 2007. Vooral Amerikaanse en Britse toeristen laten het dit jaar afweten, volgens het NBTC, vanwege de ongunstige koers van dollar en het pond ten opzichte van de euro.

Het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) verwacht deze zomer een 'redelijk' seizoen. Op dit moment ziet het er naar uit dat de meeste hotels in de hoofdstad het hoge niveau van het recordjaar 2007 niet zullen weten vast te houden, blijkt uit de Monitor Toeristische Bedrijven van het ATCB. De bezetting van de meeste hotels lag tot dusver op hetzelfde niveau of iets lager dan vorig jaar.

Maar veel horecaondernemers houden er rekening mee dat de toeristenstroom de komende maanden zal stagneren door de aanhoudend sterke koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de negatieve economische ontwikkelingen in de landen waar de meeste gasten vandaan komen. De musea in Amsterdam ontvingen tot en met mei dit jaar gemiddeld 3,5 procent meer bezoekers dan in deze periode in 2007. Het bezoek aan de attracties, zoals rondvaarten en diamantslijperijen, bleef gelijk. (HET PAROOL)

Toeristen op het Damrak. Het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) verwacht deze zomer een 'redelijk' seizoen. Foto ANP Beeld
Toeristen op het Damrak. Het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) verwacht deze zomer een 'redelijk' seizoen. Foto ANP
Meer over