Toeristenbelasting is 'een graaitaks'

Toeristenbelasting moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. Volgens hoteliers gebruiken gemeenten de 'graaibelasting' alleen om de gemeentekas te vullen, terwijl de hotelsector zucht onder de crisis.

Een toerist maakt een foto op De Dam in Amsterdam. © ANP Beeld
Een toerist maakt een foto op De Dam in Amsterdam. © ANP

De helft van de 36 gemeenten in de Amsterdamse regio heeft vorig jaar de toeristenbelasting verhoogd. In tien steden bleef het tarief gelijk. Dit blijkt uit onderzoek van hotelprijzen vergelijkingssite LookingforBooking.com.

De stijging van de heffing heeft volgens Horeca Nederland alleen tot doel gemeentebegrotingen sluitend te maken. 'Het is steevast een sluitpost,' zegt een woordvoerder.

In Amsterdam bleef de heffing gelijk, maar de hoofdstad is na Haarlemmermeer wel de gemeente met het hoogste tarief in Nederland.

'De toeristenbelasting moet er in deze crisistijd helemaal uit,' zegt de woordvoerder van Horeca Nederland, 'ook omdat de opbrengst nergens ten goede komt aan de toerismesector.'

Ook in Amsterdam gaat de opbrengst, 24 miljoen euro per jaar, rechtstreeks naar de gemeentekas. Maar volgens de gemeente geeft Amsterdam meer uit aan stadspromotie dan de toeristenbelasting oplevert. (Herman Stil)

Lees vandaag meer in Het Parool: Graaibelasting blijft

Meer over