Plus

Toen mijn vader een struik werd

Niet voor niets won Toen mijn vader een struik werd al prijzen op diverse internationale jeugdfilmfestivals. De innemende film weet de kracht van Van Leeuwens boek overeind te houden.

Joost Broeren-Huitenga
Vader wordt een struik omdat er gevechten zijn uitgebroken in het zuiden van hun land ¿ een anoniem land dat overal zou kunnen zijn en tegelijk voor elk kind herkenbaar zal zijn. Beeld Toen mijn vader een struik werd
Vader wordt een struik omdat er gevechten zijn uitgebroken in het zuiden van hun land ¿ een anoniem land dat overal zou kunnen zijn en tegelijk voor elk kind herkenbaar zal zijn.Beeld Toen mijn vader een struik werd

De tienjarige Toda mag dan worden gewekt met een reveille, maar dat is een flauwiteit van haar banket bakkende én trompet spelende vader. Maar de grap wordt bittere ernst als vader (Teun Kuilboer) wordt opgeroepen voor het leger.

Toda (Celeste Holsheimer) doet takken in zijn helm voor hij vertrekt, en zo komt Nicole van Kilsdonks jeugdfilm Toen mijn vader een struik werd - een verfilming van het succesvolle kinderboek van Joke van Leeuwen - aan zijn titel.

Vertrouwd en bevreemdend
Vader wordt een struik omdat er gevechten zijn uitgebroken in het zuiden van hun land - een anoniem land dat overal zou kunnen zijn en tegelijk voor elk kind herkenbaar zal zijn. Ook de aankleding is doelbewust tijdloos.

Toda's huis heeft behang uit de jaren zestig en een telefoon uit de jaren zeventig, en haar dorpje zou niet misstaan in het Nederland van de jaren vijftig. Als het tenminste niet zo Oost-Europees oogde; de film werd geheel gedraaid in Kroatië, wat goed uitpakt voor de toon, die tegelijk vertrouwd en bevreemdend is.

Dat veilige dorpje moet Toda al snel ontvluchten: de gevechten komen steeds dichterbij, en ze wordt op reis gestuurd naar haar moeder (Noortje Herlaar), die in het buurland woont waar iedereen vrolijk koeterwaals praat.

Sprookjesachtig
Het grootste deel van de film is een roadmovie, waarin de eigenzinnige Toda de tegenslagen op haar pad daadkrachtig het hoofd biedt, hier en daar geholpen door haar nieuwe vriendje Plakkie (Matsen Montsma). Onderweg stuit ze op vreemde figuren: van malafide mensensmokkelaars tot een commandant die niet durft te commanderen.

De innemende film weet de kracht van Van Leeuwens boek overeind te houden: de sprookjesachtige toon, vrolijke bijfiguren en Toda's veerkracht maken het mogelijk om zware onderwerpen als oorlog en vluchtelingen voor kinderen behapbaar te vertellen.

Niet voor niets won de film al prijzen op diverse internationale jeugdfilmfestivals, en verbinden zowel War Child als VluchtelingenWerk Nederland zich nu met acties aan de bioscooprelease. Dat niet alle tussenstops op Toda's reis even goed werken, is tegen het emotionerende slot van de film alweer vergeten.

Toen mijn vader een struik werd

Regie Nicole van Kilsdonk
Met Celeste Holsheimer, Matsen Montsma, Teun Kuilboer, Noortje Herlaar
Te zien in Eye, Filmhallen, Ketelhuis, Rialto
***

Meer over