Toch geen gelijkspel: Santorum won Iowa

De soap rondom de uitslag van de Republikeinse voorverkiezing in Iowa heeft zaterdag een onverwacht einde gekregen. De Republikeinse partij in de staat heeft alsnog besloten dat Rick Santorum de verkiezing heeft gewonnen. Daarmee is het gelijkspel, waartoe de partij donderdag nog besloot, dus weer van tafel.

Michiel van der Geest
Rick Santorum Beeld epa
Rick SantorumBeeld epa

Waarom de partij de uitslag nu weer heeft gewijzigd is niet bekend gemaakt. In de verklaring die de partij gisternacht de deur uit deed, staat geen duidelijke reden. De voorzitter van de partij in Iowa, Matt Strawn, was vandaag ook voor de Amerikaanse media niet voor commentaar bereikbaar.

In eerste instantie had Romney acht stemmen meer dan Santorum, en was hij dus de winnaar. Na hertelling bleek Santorum 34 stemmen meer te hebben. Maar omdat acht kiesdistricten nooit hun officiële uitslag inleverden, stelde de Republikeinse partij donderdag dat er geen winnaar kon worden aangewezen.

Geen goed nieuws
Het gedoe rond deze uitslag was geen goed nieuws voor Romney, die juist dacht bij hoge uitzondering zowel Iowa als New Hampshire te hebben gewonnen. Hij moest zaterdag de eer aan Newt Gingrich laten in de voorverkiezing in South Carolina en ook in de landelijke peilingen loopt zijn populariteit sterk terug.

Meer over