TNT Express boekt verlies

TNT Express houdt last van de moeilijke economische omstandigheden. De omzet ging in het tweede kwartaal verder achteruit en door afschrijvingen op bezittingen ontstond een verlies. Dat maakte het koeriersbedrijf maandag bekend.

null Beeld ANP
Beeld ANP

TNT zag de omzet vorig kwartaal met ruim 3 procent dalen tot 1,7 miljard euro. Aangepast voor wisselkoerseffecten bleef de daling beperkt tot iets meer dan 1 procent. Het bedrijf schreef in totaal bijna 350 miljoen euro af op zijn bezittingen en boekte mede daardoor een operationeel verlies van 280 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een winst van 94 miljoen euro gerealiseerd.

TNT verwacht dat de omstandigheden de rest van het jaar moeilijk blijven en dat de resultaten van de Europese en Amerikaanse activiteiten zich negatief zullen blijven ontwikkelen. In Azië, het Midden-Oosten en Afrika voorziet het bedrijf betere resultaten dan in 2012.

De pakketbezorger kampt met dalende prijzen en ziet daarbij ook het gewicht per verzending steeds verder afnemen. Die moeilijke omstandigheden doen zich niet alleen in Europa en de Verenigde Staten voor, ook de afkoeling van de Chinese economie laat zich voelen.

'Het is een moeilijke markt, maar we hebben duidelijke ideeën hoe we de prestaties willen verbeteren', gaf financieel directeur Bernard Bot aan in een toelichting. 'We hebben een sterke positie in Europa, daar verandert de moeilijke economie niets aan.'

TNT houdt vast aan zijn doelen voor 2015. Die moeten worden gerealiseerd door een herstructurering waarbij het bedrijf zich steeds meer richt op de Europese thuismarkt. In dit verband wordt gewerkt aan de verkoop van de Braziliaanse activiteiten, die naar verwachting nog dit jaar wordt afgerond. In de tweede helft van het jaar worden bovendien de binnenlandse activiteiten in China gesloten.

Meer over