'Timmermans krijgt post Regulering'

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) gaat zich in Europa de komende jaren buigen over regelgeving. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, maakt Timmermans commissaris voor Betere Regulering, zoals de post formeel gaat heten.

Frans Timmermans Beeld ANP
Frans TimmermansBeeld ANP

Timmermans wordt ook een van de vicevoorzitters van het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Dat stellen bronnen in Brussel tegenover persbureau ANP. Tot op heden was er geen aparte Europees Commissaris die zich specifiek bezighield met de regeldruk uit Brussel.

Eerder waren er mediaberichten dat Timmermans deze post zou krijgen, maar daarbij ook Justitie en Grondrechten. Dat lijkt niet het geval.

Nederland hamert al tijden op minder Brusselse regelzucht. Premier Mark Rutte wil 'een Europa van een paar grote dingen en niet van dingetjes', zei hij herhaaldelijk.

Wanneer Juncker precies de verdeling van de portefeuilles bekend zal maken, is nog niet bekend. Volgens zijn woordvoerder is hij nog steeds bezig. Wie in de commissie zitting neemt, is al wel bekend. Zo wordt de Italiaanse Federica Mogherini de nieuwe EU-buitenlandchef. Zij is ook vicevoorzitter.

Volgens de bronnen komen er in totaal zes vicevoorzitters. Naast Timmermans en Mogherini zijn dat vier oud-premiers: De Sloveense Alenka Bratušek, de Finse Jyrki Katainen, de Letse Valdis Dombrovskis en de Est Andrus Ansip.

De Belgische Marianne Thyssen zou de portefeuille Mededinging krijgen, een post die Neelie Kroes eerder vervulde.

Meer over