Time roept Obama uit tot 'Persoon van het Jaar'

Het Amerikaanse Time Magazine heeft president Obama uitgeroepen tot persoon van het jaar. Dat maakte het tijdschrift vandaag bekend.

Barack Obama Beeld
Barack Obama

Time roemt de vorige maand herkozen president als 'de architect van het nieuwe Amerika.' Het magazine memoreert dat Obama de eerste president is die illegale immigranten werkvergunningen heeft bezorgd, die zich achter het homohuwelijk heeft geschaard en die is herkozen terwijl de werkloosheid meer dan 7,5 procent bedraagt. En: 'Hij is de eerste Democraat die twee termijnen heeft gewonnen met meer dan 50 procent van de stemmen sinds Franklin Delano Roosevelt (1933-1945)', aldus Time-hoofdredacteur Rick Engel.

Tweede keer
Het is de Tweede keer dat Obama de jaarlijkse verkiezing heeft gewonnen; in 2008 deed hij dat ook. Hij was de eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten ooit. Ook zijn voorgangers Bill Clinton en George W. Bush wisten de verkiezing tweemaal te winnen. Het is dan ook niet bijzonder dat een gekozen dan wel herkozen Amerikaanse president door Time tot Persoon van het Jaar wordt uitgeroepen. In tegendeel: in de afgelopen zes verkiezingsjaren gebeurde dat vijf keer.

Vier personen werden dit jaar door Time uitgeroepen tot 'runner-up': de 17-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai, die vanwege haar inzet voor de kinderrechten door de Taliban werd neergeschoten; Apple-CEO Tim Cook, die Steve Jobs opvolgde; de Egyptische president Mohammed Morsi, die in juli als eerste democratisch gekozen leider in Egypte geschiedenis schreef; en Fabiola Gianotti, één van de hoofdonderzoeksters van deeltjeslab CERN in Genève, waar dit jaar - hoogstwaarschijnlijk - het langgezochte higgs-deeltje werd ontdekt.

Kim Jong-un
De winnaar wordt uiteindelijk gekozen door de redactie van Time zelf, maar er wordt ook altijd een peiling op de website gehouden. Daar won dit jaar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat heeft hij vooral te danken aan internetfora als 4chan, die een campagne lanceerden om de poll te manipuleren en ervoor te zorgen dat de Noord-Koreaanse leider zou winnen. Kim is een geliefd onderwerp voor internetgrappen, vooral bij 4chan-bezoekers.

De foto van Obama die Time bij het nieuws van diens verkiezing tot Persoon van het Jaar plaatste, is gemaakt door de wereldberoemde fotograaf Nadav Kander. Die fotografeerde eerder onder andere Sir Paul McCartney, acteur Brad Pitt en de Egyptische president Mohamed Morsi. 'We kozen voor Kander vanwege zijn opmerkelijke gave om de sfeer van een moment vast te leggen', schrijft Time in een toelichting. De foto staat ook op de cover van de nieuwste editie van het tijdschrift.

Meer over