PlusAmsterdam-Rio

Tim Veldt: 'De échte helden reden op de baan'

Baanwielrenner Tim Veldt (32) gaat voor de vierde keer naar de Spelen. Voor de ploegenachtervolging, maar vooral voor omnium, het combinatieklassement.

Hans van der Beek
Tim Veldt. Beeld Linda Stulic
Tim Veldt.Beeld Linda Stulic

De sport

"Voor veel mensen is baanwielrennen natuurlijk een beetje een onbekende sport, maar ik ben snel met de sport bekend geraakt, doordat mijn vader baanwielrenner was. Ik combineerde de twee disciplines eerst, de weg en de baan, maar ik merkte dat de renners die ik op de baan bij kon houden of verslaan, mij op de weg eraf reden. De baan is korter en explosiever, en daar heb ik aanleg voor. Dat maakt dat ik het mooier vind. Verder is het een snel en flitsend programma, het ene onderdeel meteen na het andere. Wegwielrennen is heel leuk, maar het kan soms oer- en oersaai zijn, de Tour ook."

"Inmiddels is baanwielrennen duidelijk een minder populaire discipline dan wegwielrennen, maar in het verre verleden waren die rollen omgedraaid. Toen reden de échte sporthelden op de baan, die verhalen vind ik mooi om te lezen."

"Een baan is wel iets bijzonders. Als ik voor een wereldbeker ergens voor het eerst kom, in Colombia bijvoorbeeld, of Astana, ga ik meteen naar de wielerbaan. Soms zijn het heel mooie en soms zijn ze half overkapt met hobbels erin, maar ze zijn altijd bijzonder."

De droom

"Ik weet dat ik al op heel jonge leeftijd naar de Spelen op televisie keek. Voor het wielrennen was ik atletiekfanaat, maar eigenlijk maakte het me niet zo veel uit welke sport het was: ik wilde gewoon de Olympische Spelen halen. Dat zat al vroeg heel diep in me - het is het absolute summum van topsport. Ik vind wielrennen en atletiek mooi, maar als ik ergens een zestig kilo wegende Chinees honderdvijftig kilo boven zijn hoofd zie gooien, kan ik daar ook heel erg van genieten. En al die sporten komen samen op de Spelen."

"Ik heb altijd een soort naïef beeld gehad dat ik de Spelen wel zou halen, dus ik heb er altijd in geloofd. Alleen in 2003, na de junioren, had ik een heel moeilijk jaar naar belofte- en eliteniveau. Ik was helemaal op mezelf aangewezen, toen heb ik er wel erg hard voor moeten werken. Ik was aan het studeren, je verdient er geen euro mee, het kost heel veel geld en aansluiting vinden is gewoon heel erg moeilijk. Daar ben ik het meest trots op. Dat ik toen heb doorgezet."

"Na dat jaar kwam het ineens in een stroomversnelling. In 2004 ging ik als reserve voor het eerst mee naar de Spelen in Athene. Dat was een onwijs mooie ervaring. Ik keek mijn ogen uit, maar de topsporter in mij wilde natuurlijk gewoon rijden, dat gaf wel een bepaalde frustratie. Toch waren het in mijn beleving de mooiste Spelen tot nu toe. Het was de eerste keer en ik heb het ook volledig kunnen ervaren, zonder echte stress."

Het offer

"Wat ik net zei, dat je op jonge leeftijd een paar jaar hebt, dat je er echt hard voor moet werken, met weinig ondersteuning. Als je dat vergelijkt met de jonge talenten van nu, ben ik daar onwijs jaloers op. Op een gegeven moment zet je zo'n studie stop om blind die droom na te jagen. Ik deed hbo management, economie en recht. Ach, offer... Ik was zo met die sport bezig, die studie interesseerde me eigenlijk geen fluit."

"Zoals ik nu met de sport omga, leef ik wel een enigszins saai leven, ik ben heel erg gematigd in heel veel dingen. Ik ervaar het vaak als monomaan en dat is weleens zwaar, maar aan de andere kant is het mijn levensstijl geworden. Ik zie sporters om me heen die daar veel meer moeite mee hebben en dan af en toe onwijs naar de andere kant doorslaan, maar ik heb die uitspattingen niet nodig. Ik heb niet het idee dat ik veel mis."

CV Tim Veldt
2006 EK, goud, 1 km tijdrit
2006 EK, goud, sprint
2013 EK Omnium, zilver
2014 WK Omnium, zilver

De hoop

"Als je puur naar de statistieken kijkt, is mijn kans op een medaille vrij klein. Met omnium heb ik de laatste jaren nog nooit een podiumplek gehaald, op een EK of WK. In ben wel in de buurt geweest, vierde plekken. Aan de andere kant heeft het afgelopen WK me wel vertrouwen gegeven. Ik werd uiteindelijk zevende, maar na vijf van de zes onderdelen stond ik op de derde plek. Ik had duidelijk pech, kreeg een diskwalificatie op het onderdeel afvalkoers. Ik werd van plek vier naar plek tien teruggezet vanwege een afgekeurd stuur; dat stuur geeft me geen voordeel, maar het mag nu eenmaal niet. Dus op basis van dat WK moet ik hoger inzetten dan top acht."

"Al mijn focus ligt op het omnium. De ploegenachtervolging is voor mij bijzaak, daar is mijn ambitie echt minimaal."

Lees ook: de andere interviews met Amsterdamse sporters die meedoen aan de Olympische Spelen in Rio.

Meer over