aex

Tik voor Europese beurzen door handelsoorlog

De Europese beurzen zijn maandag flink lager gesloten. Beleggers vreesden verdere escalatie van het internationale handelsconflict door het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om beperkingen in te voeren op Chinese investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven. Vooral bedrijven in de chipsector stonden daardoor onder druk.

ANP
ING verloor 1,3 procent. De uitkomsten van het onderzoek bij ING naar vermeende witwaspraktijken en andere fraude laten langer op zich wachten. Beeld anp
ING verloor 1,3 procent. De uitkomsten van het onderzoek bij ING naar vermeende witwaspraktijken en andere fraude laten langer op zich wachten.Beeld anp

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 2,4 procent in de min op 546,81 punten. De MidKap zakte 2,1 procent, tot 781,99 punten. Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 2,5 procent in. De beurs in Istanbul zakte 1,9 procent na de verkiezingszege van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was chipmachinemaker ASML de grootste daler met een verlies van 5,1 procent. In de MidKap stond chiptoeleverancier Besi onderaan met een min van 8,9 procent en branchegenoot ASMI zakte 4,2 procent. In Parijs verloor chipmaker STMicroelectronics 4,6 procent.

ING verloor 1,3 procent. De uitkomsten van het onderzoek bij ING naar vermeende witwaspraktijken en andere fraude laten langer op zich wachten. De bank verwacht in het derde kwartaal van dit jaar meer informatie te krijgen waarmee ook meer duidelijk wordt over de gevolgen van het schandaal. De boetes kunnen volgens de bank significant zijn.

Unilever kondigde een kleine overname in Italië aan en zakte 1,1 procent. Digitaal beveiliger Gemalto was met een plusje van 0,2 procent de enige stijger in de AEX. Bij de middelgrote bedrijven voerde beursintermediair Flow Traders (plus 2,6 procent) de schaarse stijgers aan.

Air France-KLM zakte 3,4 procent. Zusterbedrijf KLM en aandeelhouders Delta en China Airlines zouden kritiek hebben op de mogelijke kandidatuur van Philippe Capron als topman van de luchtvaartcombinatie. De huidige financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia zou te weinig ervaring hebben.

Takeaway.com daalde 1,2 procent. Volgens het Financieele Dagblad (FD) willen grote internationale maaltijdbestelsites in Nederland de slag aangaan met marktleider Thuisbezorgd.nl, onderdeel van Takeaway.com.

De euro was 1,1692 dollar waard, tegen 1,1637 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent in prijs tot 68,06 dollar. Brent-olie kostte 2 procent minder op 74,05 dollar per vat.

Meer over